Alma mater – maleriet Edvard Munch tvilte på

Det er ingen selvfølge at det er dette maleriet som henger i Aulaen i dag. Det kunne vært Forskerne, som henger i Munchmuseet.

Alma mater sitter verdig på østveggen i Aulaen. Midt imot er den gamle mannen i Historien.

Rolf Stenersen skriver at Munch «ville skildre barn som i sin leik er unge forskere». Men Munch tvilte. Han skal ha malt om motivet 20 ganger. Ifølge Munchmuseet finnes det 3 fullstendige versjoner av motivet i hel størrelse. Munch kaller det både Alma mater og Moder jord.

I et notat datert 1933-40 skriver Munch «Alma mater er fremdeles Alma mater men kan osså bety Moder jord». «Hun gir videnskabens melk». Aulaens versjon var på plass i 1916. Det er en utgave av Alma mater-motivet med flere barn.

Men Munch var i tvil.

I 1926 fikk han hengt opp Forskerne over Alma mater for ny vurdering. Men det ble ingen utskiftning. Munch fortsatte å tvile, og i 1939, da han var 76 år, måtte universitetet enda en gang prøvehenge Forskerne over Alma mater. Så da krigen kom, var det 12 malerier i Aulaen, ikke 11 som i dag. Og alle 12 ble evakuert i 1940 og brakt i sikkerhet.

Tvilen fulgte maleriet også etter krigen, men fra 1951 har Alma mater slik vi kjenner det, hatt sin plass i Aulaen.

Mandag 19. september er det 100 år siden UiO overtok maleriene som gave.

11 komponister har skrevet musikk til hvert sitt maleri. En av dem er Ingrid Bjørnov. På konserten vil hun spille sin tolkning av maleriet Alma mater inn i vår egen tid.
 

Av UiOs kunstsamling, Ulla Uberg
Publisert 31. aug. 2016 13:05 - Sist endra 31. aug. 2016 13:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere