
Universitetet i Oslo er et av landets mest populære studiesteder, og studentene setter pris på de tverrfaglige tilbudene. 17 266 søkere har UiO som sitt førstevalg, viser søkertallene som ble lagt fram i formiddag.
Universitetet i Oslo er et av landets mest populære studiesteder, og studentene setter pris på de tverrfaglige tilbudene. 17 266 søkere har UiO som sitt førstevalg, viser søkertallene som ble lagt fram i formiddag.
Berre ein brøkdel av areala i dei framtidige nybygga til Oslo universitetssykehus på Gaustad og Aker skal øyremerkast forsking. Det er altfor lite, uttrykte UiO-professorane Annetine Staff og Karen C. Lødrup Carlsen i ein debatt i går. Forskingsdirektøren ved OUS var ikkje einig.
Professor i medisinsk etikk Jan Helge Solbakk, økonomiprofessor Bård Harstad og filosofiprofessor Øystein Linneboe ble i dag tildelt Advanced grants for etablerte forskere fra Det europeiske forskningsrådet.
Det internasjonale styret for Matte-OL har utestengt Russland fra Oslo-lekene. Det er ennå uavklart om russerne skal delta under nøytralt flagg.
Om de får viljen sin vil mange snart måtte aktivt melde seg av utveksling. Men det forsikres at ingen skal bli sendt mot sin vilje.
Heilt sidan 1930-talet har det vore planar om eit nytt utstillingsveksthus på Tøyen. For nokre år sidan kom det også inn på statsbudsjettet, men på årets statsbudsjett var det ute igjen. – At det skal bli realisert, er museumsdirektør Brit Lisa Skjelkvåle heilt sikker på.
– Me står no midt oppe i ein intellektuell revolusjon. Miljøet vårt blir trekt inn både i samfunnsvitskapen og i humanistiske fag. Og det har skjedd veldig fort, sa professor i sosialantropologi, Thomas Hylland Eriksen i ein appell under klimademonstrasjonen på Frederikkeplassen på UiO i dag.
– Målet vårt i årets lønnsoppgjør er å få på plass en ny tariffavtale som sikrer lønnsutviklingen til utdanningsgruppene. Det sa Unio stats leder Guro Lind da lønnsforhandlingene i staten startet i dag.
2022 hadde vært et fint år å feire første kvinnelige dekan på medisin i Oslo. Jeg håper at en av dere – som fremdeles er i aktiv tjeneste – ser poenget og stiller til valg.
Vi mener avtalen med Equinor er riktig i en tid hvor det er stort behov for økt forskningsinnsats knyttet til fornybar energi og omstilling.
SUM-direktør Sidsel Roalkvam håpar på meir blest rundt Zapffe-prisen når den frå i år skal delast ut på Arne Næss-symposiet i august.
Tidligere styreleder Kristin Halvorsen spurte før påske om et nytt veksthus knyttet til vår egen Botaniske hage (etablert 1812) fortsatt prioriteres av UiO. Det gjør det selvsagt, inntil eventuelle andre vedtak er gjort.
For å få samfunnsviterne til å forske fram veien til grønn omstilling trengs det kanskje en annen modell enn FNs klimapanel (IPCC), tror IPCC-forfatter og statsvitenskap-nestleder.
– Me hadde kurs i kjønnsstudiar og eit institutt for kjønnsstudiar, men dei blei alle nedlagde eller stengde. Det seier universitetslærar Móna Dánél som underviser i samtidslitteratur på Ungarns eldste og største universitet. Studentane hennar aksjonerer for lærarane.
UiO vil opprette 800 studieplasser for ukrainske studenter på flukt. Mesteparten av plassene vil være på norskkurs og engelskspråklige emner.
NTNU sier de hadde for dårlig tid til å konferere med Kunnskapsdepartementet før det økonomiske forliket med Øyvind Eikrem ble inngått.
– Ta kontakt dersom du har meninger om hva vi bør gripe fatt i, oppfordrer dekankandidat Jens Petter Berg på Det medisinske fakultet. Nå ber han ansatte og studenter på fakultetet om hjelp til å utforme en god valgplattform.
Stipendiat Stian Kogler gjør seg klar for valgkamp om en plass i UiOs styre. Men hvem er motkandidatene? Forslagsfristen gikk ut 1. april – nå kan den bli forlenget.
– Målet er å fylla heile Frederikkeplassen med forskarar og studentar. Det sa SUM-student Jonas Kittelsen framfor dei 75 som møtte fram på dagens klimademonstrasjon på Blindern.
Fredag går høringsfristen ut for klimatiltaksplanen. UiO-ledelsen vurderer alle innspill, men å protestere mot innføringen av parkeringsavgift er trolig bortkastet.
– Det er en sterk sammenheng mellom akademisk frihet og demokrati, slår UiO-professor Carl Henrik Knutsen fast. I Hviterussland har president Lukasjenko strammet grepet om utdanning og forskning, men det er fortsatt ett universitet han ikke kontrollerer.
Å redde vårt livsgrunnlag haster, men er mulig – og behøver heller ikke være så dyrt, ifølge klimapanelets nye delrapport. Løsningene som trengs blir imidlertid stadig mer komplekse, forteller UiO-professor.
Når den akademiske ytringsfridomen også er truga i nærområda våre i Europa, er det jobben vår i Uniforum å få det fram i lyset. For utan akademisk ytringsfridom blir eit land aldri ein demokratisk rettsstat.