Senter for ekstremismeforskning kan bli nedlagt uten friske penger

Finansieringen av Senter for ekstremismeforskning (C-REX) ved UiO, tar slutt i februar 2026. I et brev til forsknings- og utdanningsminister Ola Borten Moe, gjør  senterledelsen det klart at hvis det ikke kommer tydelige signaler om videre finansiering,  må de starte avviklingsprosessen neste år. 

Portrett av en mann

GLISSENT: – Fra og med neste høst starter andre generasjon PHD-er og postdoktorer å sluttføre sine engasjementer. Da tynnes det kraftig ut, og i 2025 kommer det til å være ganske glissent hos oss med mindre det tilføres nye midler, sier Tore Bjørgo, som er senterleder ved Senter for ekstremismeforskning på UiO. (Arkivfoto)

Foto: Erik Engblad/SV-fakultetet, UiO

I et brev til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe skriver senterleder Tore Bjørgo og nestleder Anders Ravik Jupskås at de mener senteret trenger en fast grunnfinansiering over statsbudsjettet. 

– Med en årlig bevilgning på 30 millioner kan C-REX konsolidere det forskningsmiljøet som nå er bygget opp, ansette de beste forskertalentene i faste stillinger og fortsette å produsere solid forskning som grunnlag for politikkutvikling og forebyggende tiltak, skriver Bjørgo og Ravik Jupskås. 

Hvis ikke regjeringen gir tydelige signaler tidsnok, vil imidlertid en gradvis nedbygging av senteret begynne i slutten av 2024.

Senter for forskning på ekstremisme (C-Rex):

Opprinnelig navn: Senter for forskning på høyreekstremisme

Vertskap: SV-fakultetet ved Universitetet i Oslo

Samarbeidspartnere: Politihøgskolen, Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Fredsforskningssenteret (PRIO), Forsvarets forskningsinstitutt og HL-senteret (Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter.

Leder: professor Tore Bjørgo

Nestleder: universitetslektor  Anders Ravik Jupskås

Andre forskere: Torkel Brekke, Katrine Fangen og Inger Skjelsbæk

Senteret fikk i 2016 tildelt 50 millioner kroner av Forskningsrådet over fem år for å forske på høgreekstremisme.

Aktuelt: Ber regjeringen om ny tildeling for å kunne holde fram som senter etter at de første ti årene er over i 2026.

(Kilde: Uniforum) 

Må planlegge avvikling

Bjørgo sier C-REX snart må i gang med å planlegge avvikling, og at hvis den ikke skal bli satt i verk må de ha tydelige signaler i år. 

– Fra og med neste høst starter andre generasjon PHD-er og postdoktorer å sluttføre sine engasjementer. Da tynnes det kraftig ut, og i 2025 kommer det til å være ganske glissent hos oss med mindre det tilføres nye midler, sier han. 

I brevet skriver C-REX at dersom ikke senteret blir tilført friske midler allerede fra 2024/2025, vil det ikke være mulig å ansette nye forskere i takt med at de nåværende forskerne avslutter sine prosjekter.

Spørsmål fra Høyre

Senteret ble etablert i 2016 av Solbergregjeringen, som et direkte svar på terrorangrepet 22. juli 2011. 

Siden da har senteret hatt 10-årig finansiering fra Norges forskningsråd, og de har også hentet betydelig ekstern finansiering blant annet fra NordForsk og Horisont 2020. 

I slutten av mars leverte 2. nestleder i Høyre Jan Tore Sanner et skriftlig spørsmål i Stortinget til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe om senterets videre skjebne. 

Vil statsråden bidra til at senteret sikres mulighet for å kunne videreutvikles i årene som kommer?, spurte Sanner, og Borten Moe svarte følgende:  

– Departementet vurderer henvendelsen fra senteret om videreføring av senterets virksomhet etter januar 2026 i forbindelse med de ordinære budsjettprosessene. En avklaring av en eventuell videreføring av senteret vil bli gjort i god tid.

Positivt, men vagt

Bjørgo mener Borten Moe gir positive signaler, men han skulle ønske svaret var mer forpliktende. 

– Det er en positiv respons, men han er vag om når vi får en endelig avklaring. Så lenge det ikke er tydelige signaler om videreføring, må vi jo planlegge for avvikling av senteret. Men vi har tro på at det kommer. Vi opplever at det er sterk støtte for videreføring fra mange hold, både tverrpolitisk og blant våre mange brukergrupper, sier han. 

Sanner sier også til Uniforum at han mener Borten Moes svar var for uklart. 

– Jeg oppfatter svaret fra Borten Moe som positivt, men ikke forpliktende. Min holdning er veldig klar. Dette fagmiljøet må vi ta vare på og videreføre, sier Sanner.

• Les mer om Senter for ekstremismeforskning i Uniforum: 

UiO-forskar spår ein langvarig krig i Ukraina

Anders Ravik Jupskås:  – Ekstremisme-forskarar blei trakasserte

– Noreg skuldar verda eit slikt senter

Avspark for senter for forsking på høgreekstremisme

Åpner senter for forskning på høyreekstremisme i 1. februar

UIO får senter for forskning på høyreekstremisme

 

Emneord: SV-fakultetet, forskning, Statsvitenskap, Sosialantropologi Av Øyvind Aukrust
Publisert 21. apr. 2023 04:30 - Sist endra 21. apr. 2023 11:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere