Regjeringen snur om Ocean Space Centre

Regjeringen snur etter kritikk – byggingen av milliardprosjektet Ocean Space Centre fortsetter.

GODT NYTT: Til Trondheim med godt nytt: Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. (Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor)

Foto: Nærings- og fiskerideparetmentet

Regjeringen har høstet kritikk for forslaget om å utsette Ocean Space Centre i Trondheim. Nå snur de, selv om kostnadene igjen øker.

– Vi har gått gjennom dette prosjektet igjen. Vi ser at vi gjennom stram styring av prosjektet, likevel kan gå videre uten å utsette, dersom disse pengene legges inn, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) til VG, melder Universitetsavisa

Klokka 13.15 mandag 2. pinsedag kom han til det marintekniske senteret på Tyholt. Etter planen skulle det nye havteknologiske forskningssenteret Ocean Space Centre bygges her med byggestart i år. Men regjeringa foreslo i revidert nasjonalbudsjett å utsette hele prosjektet. Det førte til sterke protester ikke minst fra arbeiderpartipolitikere i Trondheim og Trøndelag.

Til stede på Tyholt er også fylkesordfører i Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap), rektor Anne Borg ved NTNU, konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i Sintef og gruppeleder Roar Aas i bystyregruppa for Arbeiderpartiet i Trondheim.

– Vi er svært forundret over at regjeringen foretar en snuoperasjon uten at det er avklart med SV i forhandlingene om budsjettet som pågår nå, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i en uttalelse til NTB.

Regjeringen foreslo i revidert nasjonalbudsjett å utsette gigantprosjektet på grunn av usikkerhet knyttet til kostnadene ved prosjektet. Etter massiv kritikk kom mandag nyheten om at regjeringen snur, selv om kostnadene øker.

– Vi er også overrasket over at de foreslår å finansiere Ocean Space ved å øke ramma for revidert budsjett, som i praksis nå betyr økte oljepenger. Så langt har de nektet å åpne for å redde norsk bistand gjennom oljepengebruk, som i motsetning til dette ikke har noen betydning for inflasjon, sier Fylkesnes videre.

(Oppdatert kl. 14:03 med uttalelse fra Torgeig Knag Fylkesnes)

Emneord: NTNU, Sintef, Forskningspolitikk Av Tore Oksholen /Universitetsavisa
Publisert 6. juni 2022 13:54 - Sist endra 6. juni 2022 14:03
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere