Sesongen for sykkeltyverier er i gang på Blindern

Det siste året er minst fire sykler blitt stjålet fra stativet utenfor Institutt for teoretisk astrofysikk på Blindern. Oppgitte UiO-ansatte ber Eiendomsavdelingen komme opp med løsninger.

UiO MÅ PRIORITERE TRYGG SYKKELPARKERING: Ph.d.stipendiat Daniel Herman (i midten) og senioringeniør Lupe (Maria Guadalupe) Barrios Sazo ved Institutt for teoretisk astrofysikk er begge blitt frastjålet syklene sine denne uken. – Universitetsledelsen oppfordrer ansatte til sykle på jobben. Da bør trygg sykkelparkering settes høyere opp på prioriteringslista, mener deres kollega Andrius Popovas (til venstre).

Foto: Martin Toft

I mai 2021 skrev Uniforum om en ansatt ved Institutt for teoretisk astrofysikk som fikk sykkelen sin stjålet fra stativet utenfor Svein Rosselands hus på Blindern. Siden den gang er ytterligere tre sykler blitt stjålet fra ansatte ved dette instituttet. 

Gikk gråtende hjem

Ph.d.stipendiat Daniel Herman og senioringeniør Lupe Barrios Sazo opplevde begge at syklene deres ble stjålet fra stativet utenfor arbeidsplassen tirsdag 3. mai.

– Det var ikke en veldig dyr og fin sykkel, men den var mitt viktigste transportmiddel, og jeg har brukt litt penger og mye tid på å sette den i brukbar stand, sukker Daniel Herman.

Heller ikke Lupes sykkel var en dyr sykkel.

– Men det var den sykkelen jeg hadde, og for meg var det en fin sykkel. Jeg har gledet meg til å kunne bruke den både til og fra jobb og til turer i fritiden, sier hun og røper at tyveriet skjedde samme dag som hun startet årets sykkelsesong.

– Jeg gikk gråtende hjem på tirsdag, innrømmer hun.

Ingenting er blitt gjort

– Det siste året er fire sykler blitt stjålet fra ansatte hos oss. Ser du på hele Blindernområdet, er det trolig mange flere sykler som er blitt stjålet, tilføyer deres kollega på instituttet Andrius Popovas. Sammen med førsteamanuensis Tiago Pereira tok han opp problemet med sykkeltyverier i Uniforum i mai 2021

– Siden den gang er ingenting blitt gjort, konstaterer Popovas.

– Rådet vi har fått fra Eiendomsavdelingen, er å parkere syklene i skurene ved Eilert Sundts hus, men disse skurene ligger nesten en kilometer unna. Og det vil uansett ikke være plass til alle syklene fra Nedre Blindern i disse skurene

– Å ha en god sykkellås, er den andre løsningen eiendomsavdelingen anbefaler, legger Lupe til og forsikrer at både hennes og Daniel Hermans sykkel var låst med solide låser.

ET OVERVÅKNINGSKAMERA HADDE HJULPET: - Vi har fått høre at det vil ta tid å få på plass tyverisikre sykkelskur på Nedre Blindern, men det bør være mulig å finne midlertidige løsninger, oppfordrer instituttleder Per Barth Lilje (til høyre). Foto: Martin Toft

Frykter at ansatte vil la sykkelen stå

Instituttleder Per Barth Lilje er oppgitt på sine kollegers vegne.

– Vi har fått høre at Eiendomsavdelingen har en plan om å sette opp sykkelskur på parkeringsplassen mellom bygningene på Nedre Blindern. Men kanskje vil ikke arbeidene med dette starte opp før i 2026. I mellomtiden må det være mulig å komme opp med noen andre løsninger, foreslår han.

Lilje forteller at instituttet har foreslått å undersøke om det er mulig å bruke lokaler i kjelleren i Fysikkbygningen til midlertidig sykkelparkering. 

– Dette forslaget har vi ikke fått noe svar på, røper han og legger til at et  overvåkningskamera på veggen trolig også ville ha bidratt til å redusere antallet tyverier. 

– På instituttet er vi over 50 personer som sykler til jobben. Jeg frykter at flere nå vil la sykkelen stå, sier han.

Kunne ikke love snarlig løsing 

De ansatte fra Institutt for teoretisk astrofysikk ber Eiendomsavdelingen sette trygg sykkelparkering høyere opp på prioriteringslista.

– Vi forstår godt behovet for sikker sykkelparkering på Nedre Blindern, skrev UiOs eiendomsdirektør i en mail til Uniforum etter tyveriet i mai 2021.

Her fortalte Skogen at avdelingen hadde utredet ulike løsninger, inkludert låsbart sykkelskur på Nedre Blindern, men ikke funnet rom for å prioritere gjennomføring i daværende planperiode.

– Ambisjonen er å øke kapasiteten for sikrere sykkelparkering i neste masterplanperiode, det vil si 2022-2026, opplyste han. 

– Foreløpig kan vi ikke gjøre noe annet enn å oppfordre til å bruke gode låser og vise til informasjonen på nett om tilgjengelige alternativ for sykkelparkering, uttalte John Skogen våren 2021.

Et problem i hele byen

– Situasjonen er den samme, opplyser John Skogen i en ny mail til Uniforum denne uken. 

– Sykkeltyveri er dessverre et problem i hele byen. Situasjon og status knyttet til sykkelparkering på Blindern er stort sett den samme som ble beskrevet i Uniforums artikkel i mai i fjor. Arbeidet med dette er tett knyttet til oppfølgingen av UiOs klima- og miljøstrategi og mobiltetsplan, som det skal jobbes mye med fremover, skriver han.

– Jeg anbefaler alle å sikre syklene sine med gode låser, at de som har elsykkel, tar med batteriet inn for å gjøre sykkelen mindre attraktiv og å ikke la sykkelen stå parkert her over natta, oppfordrer Skogen.

Spørsmålet om overvåkningskamera og andre midlertidige løsninger er vurdert, får Uniforum ikke noe svar på.  

 

* Les mer i Uniforum: Dei ber om låsbare skur etter sykkeltjuveri på Nedre Blindern

Av Grethe Tidemann
Publisert 6. mai 2022 11:34 - Sist endra 6. mai 2022 12:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere