Stølen sendte brev til Russland: – Tydelig i vår fordømmelse

UiO-rektor Svein Stølen har fordømt invasjonen av Ukraina i et brev til den russiske ambassadøren. 

PROTESTERER: UiO-rektor Svein Stølen mener at universitetet må være helt tydelig om hva det mener om den russiske invasjonen. 

Foto: Tore Oksholen /Universitetsavisa

«På vegne av Universitetet i Oslo, vil jeg formidle at vi er sjokkert og forferdet over den russiske invasjonen av Ukraina», innleder brevet, datert 3. mars, som også beskriver solidaritet med det ukrainske folk og «sterkt anmoder» russiske myndigheter til å gjenopprette fred og respekt for menneskerettighetene i Ukraina. 

– Vi vil være helt tydelig på hva vi mener om det. Det er en alvorlig situasjon. Som universitetet er vi opptatt av hvordan vi samhandler i verden, akademisk frihet, og basert på alle våre verdier mener jeg det er viktig at vi er tydelig i vår fordømmelse, sier Stølen til Uniforum. 

Stølen anerkjenner delene av det akademiske i samfunnet i Russland som står opp mot krigen, og skriver at UiO fremdeles vil være inkluderende overfor alle studenter og ansatte og vil fortsette å gi støtte til alle som er påvirket av «denne tragiske og uakseptable situasjonen». 

Det er riktig å fryse det institusjonelle akademiske samarbeidet med Russland, sier Stølen, men han er samtidig opptatt av ikke å stigmatisere russiske og hviterussiske studenter og ansatte. 

– Vi skal gjøre vårt og stå for våre verdier som institusjon og nasjon, behandle dem godt og hjelpe dem. Det er mange russiske studenter og ansatte som er dypt fortvilet over situasjonen, og vi skal bidra også der. Vi holder på våre prinsipper, sier Stølen, som understreker at det samme gjelder med andre studenter fra ikke-demokratiske land. 

– Vi skal ikke stigmatisere, men vi skal heller ikke være naive. 

Les brevet i sin helhet nederst i artikkelen. 

Les også: Rektor om Ukraina: – Nå må vi legge et løp som gjør at vi kan bidra i relativt stort omfang

Møtte ukrainsk ambassadør

Stølen har også hatt et timeslangt møte med den ukrainske ambassadøren for å høre om situasjonen, hva UiO kan bidra med og hvordan ukrainere kan avhjelpes i Europa og Ukraina

– Ambassadøren hadde gode innspill til det arbeidet vi gjør som er interessant å ta med seg. Han var spesielt fornøyd med at vi er aktive og har tilbud både til norskopplæring og rundt ukrainsk språk, kultur og politikk. Det var en god samtalae, som ga meg ytterligere perspektiver på hva vi kan bidra med. 

Stølen forteller at UiO er opptatt av å ivareta de ukrainske studentene de har, men og å gi et tilbud til flyktende akademikere og studenter fra Ukraina. 

– Det handler om studietilbud og arbeidsplasser, men også om språkopplæring, i norsk, engelsk og kurstilbud for ukrainsk gjennom den porteføljen vi har. 

Les også: Regjeringen fryser det akademiske samarbeidet med Russland

Europeisk samarbeid

Ambassadøren og Stølen snakket også om mobilitet i Europa for studenter på flukt. 

– Det er viktig at de økonomiske virkemidlene som settes av for å hjelpe ukrainske studentene gir fleksibilitet som ikke binder dem til Norge. Det er ikke sikkert at det beste er at de blir værende her, om det er bedre muligheter andre steder i Europa, sier Stølen. 

– Det handler om å bidra til å sikre utdanning for unge ukrainere som, når det er mulig, kan dra tilbake for å bygge opp landet igjen. Det ukrainske folket viser en imponerende vilje og tydelighet i hva de står for. 

UiO ønsker også å bidra gjennom det europeiske samarbeidet. 

– Vi (ambassadøren og Stølen, journ. anm.) snakket også om Polen, hvor det er mange flyktninger. Vi diskuterte The Guild, og om hvordan vi kan avhjelpe partneruniversitetet vårt Jagellonian når de mottar mange flyktninger. 

Tirsdag deltok Stølen også i et digitalt møte med den ukrainske statsråden for forskning og høyere utdanning. 

– Han redegjorde blant annet for hvordan de gjennom fjernundervisning er i stand til å videreføre mye av undervisningen, ikke minst for barn og unge. Det var direkte imponerende.

Les også: https://www.uniforum.uio.no/nyheter/2022/03/uio-forskar-spar-ein-langvarig-krig-i-ukraina.html

Emneord: Ukraina, Russland Av Joachim Waade Nessemo
Publisert 16. mars 2022 13:38 - Sist endra 17. mars 2022 13:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere