Regjeringen råder universiteter og høgskoler til mer bruk av digital undervisning og eksamen

Smitten fra omikronviruset gjør at regjeringen nå anbefaler mer bruk av digital undervisning og undervisning i mindre grupper på universiteter og høgskoler i tråd med smittevernkravene. 

En mann med rødt slips står foran en talerstol

MER DIGITAL UNDERVISNING: Statsminister Jonas Gahr Støre anbefalte universitetene og høgskolene å tilby i hovedsak digital undervisning som et tiltak for å hindre spredning av omikron-varianten av koronaviruset.

Foto: Skjermdump

Det er altså den utbredte smitten av omikronviruset over hele landet som gjør at regjeringen nå også kommer med sterke anbefalinger om hva universiteter og høgskoler bør gjøre for å unngå smittespredning blant studenter. Klokka 19.00 i kveld presenterte statsminister Jonas Gahr Støre nye nasjonale tiltak for å hindre videre spredning av omikronvarianten av koronaviruset. Det ble først registrert i Sør-Afrika, før det ble registrert i Norge rett før sist helg. 

De nye tiltakene handler først og fremst om at regjeringen gjeninnfører nasjonale tiltak som påbud med bruk av munnbind alle steder der det ikke er mulig å holde en avstand til andre personer på minst en meter blant annet i butikker, serveringssteder og i kollektivtransport. Det blir også plikt for arbeidsgiver å legge til rette for hjemmekontor der det er mulig.

Samtidig blir det også innført skjenkestopp klokken 24.00 over hele landet fra onsdag 8. desember. Alle blir oppfordret til å ha færrest mulig nærkontakter, og helst ikke ha flere enn 10 personer på besøk i private hjem.

– Vi må sette inn nye tiltak for å bevare kontrollen

 – Vi skulle inderlig gjerne vært ferdig med pandemien. Nå er situasjonen likevel så alvorlig at vi må sette inn nye tiltak for å bevare kontrollen. Derfor blir det en annerledes julehøytid også i år. Faren for en overbelastet helsetjeneste og spredningen av det mer smittsomme omikron-viruset gjør det nødvendig med nye, strenge tiltak for å redusere sosial kontakt i samfunnet, sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen. 

– På universitetene og høgskolene skal studentene så langt som mulig ha digital undervisning, var anbefalingen statsminister Jonas Gahr Støre kom med. 

Studentene skal på en trygg måte få gjennomført undervisning, obligatoriske kurs og avlagt eksamen. Målet er å unngå forsinkelser i studiene, går det også  fram av en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet. 

Studenter med laboratorieforsøk bør prioriteres

Derfor anbefaler regjeringen mer bruk av digital undervisning og undervisning i mindre grupper i tråd med smittevernkravene, opplyser Kunnskapsdepartementet i pressemeldingen. Studenter som er avhengige av å gjennomføre forsøk i laboratorier eller ferdighetstrening, bør prioriteres for fysisk undervisning, går det fram av kunngjøringen. 

Det understrekes at eksamen skal gjennomføres. Det kan skje enten digitalt der det er praktisk gjennomførbart, som hjemmeeksamen eller ved fysisk oppmøte med nødvendige smitteverntiltak. Fysisk oppmøte på eksamen vil kreve godt smittevern, med blant annet god avstand og tilretteleggelse for avstand og eventuelt ved bruk av munnbind.

Ved universiteter, høyskoler og fagskoler skal ansatte følge reglene og rådene som gjelder for ansatte i arbeidslivet for øvrig.

Maksimalt 600 personer på innendørs arrangementer

Når det gjelder arrangementer, kan det i lokaler med fast tilviste sitteplasser være inntil 600 personer til stede, men inndelte i tre kohorter med 200 i hvert og med to meter avstand eller et ledig sete mellom personene. I lokaler uten fast tilviste sitteplasser kan det være inntil 50 personer.   

Disse reglene har ført til at Universitetet i Oslo og de andre samarbeidspartnerne har utsatt noen av arrangementene under Oslo Peace Days. Det gjelder blant annet arrangementet Forskning i krig, konflikt og i totalitære stater som etter planen skulle begynt klokken 15.30 i morgen. Også møtet om Truslene mot det norske demokratiet i morgen klokken er utsatt. Det samme gjelder Fredsprisen 2021 - Medier og demokrati, som etter planen skulle ha startet onsdag 8.desember kl. 19.00. Tidligere i dag ble også et seminar om Prøvestansavtalen 25 år i det nye Munch-museet utsatt. Alle utsettelsene begrunnes med den uoversiktlige smittesituasjonen etter utbredelsen av omikronvarianten av koronaviruset. 

• Les mer om korona i Uniforum: 

UiO skjerper koronatiltakene

UiO ber sjuke studentar og tilsette  om å halda seg heime 

Ansatte og studenter er uenige om koronakonsekvenser for undervisningen

Foreslår massetesting av studenter og utvidelse av vårsemesteret

HumSam-biblioteket åpner dørene igjen mandag 12. april

Hurtigtesten for korona får stryk i Danmark

UiO-rektor om gjenopning: – Eg håpar utanlandske forskarar kan prioriterast på 2. trinn

Åpner for økt fysisk undervisning fra slutten av mai

UiO innfører også strengere nasjonale regler

Universitetet i Oslo gjenåpner lesesalene fra mandag

UiO stenger alle bygninger for studenter fra tirsdag 16. mars

Dansk forsker: – Norge vinner tillitskampen

Tre av 1600 symptomfrie på UiO var koronasmitta

 

Emneord: Koronaviruset, Koronavirus Av Martin Toft
Publisert 7. des. 2021 21:36 - Sist endra 7. des. 2021 21:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere