Studentene raser mot budsjettforlik

I SV sitt alternative statsbudsjett foreslo de en økning av studiestøtten på rundt 12 000 kroner  i året som en start. Resultatet ble 0 kroner, konstaterer Norsk studentorganisasjon og fyrer løs mot regjeringspartiene og SV. 

Portrett av ei kvinne

IKKE FORNØYD: Leder for Norsk studentorganisasjon Tuva Todnem Lund kritiserer budsjettforliket mellom regjeringspartiene og SV.  – Resultatet var langt unna det vi forventet, sier hun.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold /NSO

SV og regjeringspartiene landet i dag sitt statsbudsjett for 2022. Kort oppsummert har partiene nedprioritert over 250 000 studenter.           

–  AP, SP og SV leverer ikke på løftene sine til studentene. De velger å ikke gjøre noe for å bedre studentenes økonomiske situasjon. Dette er langt unna det vi forventet av dem! sier leder av Norsk studentorganisasjon, Tuva Todnem Lund i en pressemelding. 

AP og SV gikk til valg på å øke studiestøtten, mens Senterpartiet skulle øke studentenes kjøpekraft. SV var mest offensiv, og lovte en økning på over 75 000 konerr i året. I SV sitt alternative statsbudsjett foreslo de en økning av studiestøtten på rundt 12 000 kroner  i året som en start. Resultatet ble 0 kroner, skriver NSO i en pressemelding

– Studentene har hatt skyhøye forventninger til partiene. Det var skuffende da AP og SP valgte bort studentene i sitt budsjett, men vi har siden det hatt troen på SV som et tydelig opposisjonsparti.  Resultatet var langt unna det vi forventet, sier Tuva Todnem Lund. 

Ifølge NSO går i dag norske studenter over 5400 kroner i underskudd, hver eneste måned, dersom de lever av studiestøtten alene. Dette gjør at 8/10 studenter jobber deltid, og at mange jobber så mye ved siden av studiene at det går utover tiden de har på å studere. Mange studenter i Norge er i dag avhengig av forbrukslån, eller økonomisk støtte hjemmefra. Derfor har studentbevegelsen hatt økning i studiestøtten som fanesak i årevis. 

– Partiene skryter av at dette budsjettet tar Norge i en ny retning. Likevel setter til side 250 000 studenter. Det er utrolig provoserende at de velger å holde oss for narr, og ikke leverer på valgløftene sine, sier Tuva Todnem Lund.

 • Les mer om forslag til statsbudsjett for 2022:

SV tar tilbake Veksthuset i sitt alternative budsjett

SV vil gi mer til studiestøtte og til grønn forskning og utdanning

SV krev meir til forsking og utdanning

Svein Stølen er skuffa over regjeringa sine manglande løyvingar til Fellesløftet

 • Les mer om budsjettforslaget fra Solberg-regjeringa: 

Regjeringen vll gi mer penger til Livsvitenskapssentret og Vikingtidsmuseet

UiO-rektor gler seg over 1,3 milliardar til Livsvitskapsbygg og Vikingtidsmuseet

Studentene ber Jonas rydde opp

Emneord: Studentsaker, Økonomi
Publisert 30. nov. 2021 00:50 - Sist endra 30. nov. 2021 00:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere