Journalister fra Filippinene og Russland fikk Nobels fredspris for 2021

Maria Ressa fra nettavisen Rappler på Filippinene og sjefredaktør Dmitrij Muratov i den uavhengige avisa Novaya Gazeta i Russland er tildelt Nobels fredspris for 2021. 

En kvinne med briller

FREDSPRIS: Journalisten Maria Ressa fra Filippinene deler Nobels fredspris for 2021 med sjefredaktør Dmitrij Muratov i Novaya Gazeta i Russland.

Foto: Goodread Bio /flickR

Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2021 skal gå til Maria Ressa og Dmitrij Muratov for deres innsats for ytringsfrihet, som er en forutsetning for demokrati og varig fred. Ressa og Muratov får prisen for sin modige kamp for ytringsfrihet i Filippinene og Russland. De er samtidig representanter for alle journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår. står det i pressemeldingen fra Den Norske Nobelkomite. 

FREDSPRIS: Sjefredaktør Dmitrij Muratov i Novaya Gazeta i Russland deler Nobels fredspris for 2021 med journalisten Maria Ressa fra Fillippinene. (Arkivfoto: European Journalism Centre /flickR)

Avslører maktmisbruk

Maria Ressa bruker ytringsfriheten til å avsløre maktmisbruk, voldsbruk og en autoritær utvikling i sitt hjemland Filippinene. I 2012 var hun med å etablere Rappler, et internettbasert mediehus for undersøkende journalistikk, som hun fortsatt leder. Som undersøkende journalist og Rappler-sjef har Ressa markert seg som en uredd forsvarer av ytringsfriheten. Rappler har rettet kritisk søkelys på Duterte-regimets omstridte drapskampanje mot narkotika. Tallet på drepte er så høyt at kampanjen har preg av krigføring mot eget folk. Ressa og Rappler har videre dokumentert hvordan sosiale medier brukes til å spre falske nyheter, trakassere meningsmotstandere og manipulere det offentlige ordskiftet.

– Dette er til Filippinene. Mine journalistkolleger, Rapplers, filippinere som fortsetter å kjempe for våre rettigheter, sier Maria Ressa til NRK i dag. 

Seks av avisens journalister er drept

Den andre prisvinneren Dmitrij Andrejevitsj Muratov har i en årrekke forsvart ytringsfriheten i Russland under stadig mer krevende forhold. I 1993 var han med å grunnlegge den uavhengige avisen Novaja Gazeta. Siden 1995 har han vært avisens sjefredaktør i til sammen 24 år. Novaja Gazeta er den mest uavhengige og prinsipielt maktkritiske avisen i dagens Russland. Ved sin faktabaserte journalistikk og faglige integritet har avisen blitt en viktig kilde til informasjon om lite omtalte og kritikkverdige sider ved det russiske samfunn. Siden oppstarten i 1993 har Novaja Gazeta publisert kritiske artikler om alt fra korrupsjon, politivold, urettmessige arrestasjoner, valgfusk og «trollfabrikker» til bruk av russiske militære styrker i og utenfor Russland, står det i pressemeldingen fra nobelkomiteen. 

Avisens motstandere har svart med trakassering, trusler, vold og drap. Siden oppstarten er seks av avisens journalister blitt drept, deriblant Anna Politkovskaja som skrev avslørende reportasjer om krigen i Tsjetsjenia. Til tross for drap og trusler har redaktør Muratov nektet å gi opp avisens uavhengige linje. Han har konsekvent forsvart journalisters rett til å skrive hva de vil om det de vil, så lenge de etterlever journalistikkens egne faglige og etiske standarder.

Dmitirij Muratov er også klar på hvem han vil hedre for prisen. 

– Prisen skal tilegnes de seks journalistene som er blitt drept i sitt arbeid for avisa, sier Dmitrij Muratov til sin egen avis Novaya Gazeta, ifølge NRK. 

– Svært gledelig

Det var Ap-leder Jonas Gahr Støre som foreslo at Maria Ressa skule få prisen. I dag sier han til NRK at han er svært glad for avgjørelsen. 

– Dette er svært, svært gledelig. Dette er to individer med et ekstremt mot. Med fare for eget liv gjør de arbeid som er svært viktig for demokratiet. Ressas stemme bærer også langt forbi Filippinene, sier han. 

Også statsminister Erna Solbert uttrykker glede: 

 – På vegne av den norske regjeringen vil jeg også i år gratulere vinnerne av Nobels fredspris. Nobelkomiteen viser til at prisvinnerne, Maria Ressa og Dmitrij Muratov, er representanter for alle journalister som står opp for ytrings- og informasjonsfrihet i en verden der pressefriheten har stadig trangere kår, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding

Nobels fredspris skal etter planen deles ut i Oslo rådhus den 10. desember. 

 

• Les mer om pressefrihet i Uniforum: 

Dei lagar Cubas einaste frie avis

"Det var fryktelig med Charles Hebdo, men ..."

- Snowden-saka er The Guardians største skup

Friheter under press
Full støtte til avisredaktør
Selvsensur ved danske universiteter
Frykter for jobben etter rektorkritikk

Journalistlegende fra Zimbabwe er Fritt Ord-professor

Emneord: Priser, Menneskerettar, Media, Russland, Asia Av Martin Toft
Publisert 8. okt. 2021 15:32 - Sist endra 8. okt. 2021 15:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere