Gikk ut mot midlertidighet på UiOs årsfest

UiOs årfest i 2021 bydde på høytidelige og uhøytidelige øyeblikk. 

To menn som holder tale på en scene

ÅRETS FORSKERE: Professorene Andreas Føllesdal og Geir Ulfstein ved Det juridiske fakultet fikk Forskningsprisen. Ulfstein brukte talen til å slå et slag for flere faste stillinger til unge forskere.

UiOs årsfest gikk som sedvanlig av stabelen torsdag 2. september, på universitetets 210-årsdag.

På slaget klokken 18.00 begynte Universitetsledelsens prosesjon inn aulaen, hvor bursdagen og mottakerne av årets priser skulle feires. Som i fjor ble det en noe nedtont utgave av årsfesten, som vanligvis har bydd på en fullsatt aula. Bildeserie fra årets feiring kan du se nederst i saken. 

Prisvinnere 2021:

Uniforum har intervjuet samtlige av årets prisvinnere, som du kan lese ved å klikke på de respektive prisvinnernes navn under.

Karen Helene Ulltveit-Moe fikk Innovasjonsprisen, mens Johan Tønnesson, professor ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Det humanistiske fakultet, mottok Utdanningsprisen. 

Anne Spurkland, som er professor ved Institutt for medisinske basalfag, fikk Formidlingsprisen etter pandemiåret hvor hun har vært en etterspurt og svært hyppig sitert ekspertstemme i mediene.

Professorene Andreas Føllesdal og Geir Ulfstein ved Det juridiske fakultet fikk Forskningsprisen, mens Maja Janmyr fra Institutt for kriminologi og rettssosiologi, også ved Det juridiske fakultet, fikk UiOs pris for yngre forskere.

«Annus horriblis»

I sin tale sa rektor Svein Stølen at det for mange har vært et «annus horriblis». Samtidig påpekte han at det siste året har vist at universitetets dialog med samfunnet står sentralt i krisetider, og  at situasjonen har gjort forskning mer relevant enn noen gang. 

– Kampen mot viruset og effekten det har på samfunnet krever innsikt, ikke bare innfor medisin, men også kultur, helsevesen, og hele bredden av akademia, sa han.

UiOs miljøstrategi skal føre an i arbeidet med miljø og være en rollemodell for andre instutusjoner, sa rektor. 

– Pandemien har mer enn noe tydeliggjort ulikhetene i verden. Kapasiteten i lavutviklingsland må utvikles, og vris fra bistand til samarbeid. Det er viktig at Norge og UiO tar internasjonalt lederskap i slike situasjoner, sa Stølen.

Ut mot midlertidighet

De første prisvinnerne opp på scenen var Andreas Føllesdal og Geir Ulfstein, som vant forskningsprisen for deres arbeid med PluriCourts.

Ulfstein sa i sitt innlegg at unge forskere i dag stilles i en vanskelig situasjon der de må ta til takke med altfor mange midlertidige stillinger, og at UiO må finne ut hvordan de kan få flere faste stillinger til denne gruppen.

– Og det er ingen grunn til å tro at det er de flinkeste som holder ut lengst, bemerket Ulfstein.

Mange trakk på smilebåndet under Anne Spurklands tale, etter at hun fortalte at hun helt siden barndommen har hatt enorm glede av å fortelle om alt hun kan.

– Man må være entusiastisk – da har man et godt utgangspunkt for å formidle. Og så må man finne ut av hvordan får man det til å bli slik at mottakerne blir like entusiastiske som deg, sa hun.

Professoren er også en dreven kakebaker, og har lenge hatt en bakeblogg.

– Det begynte å bli litt for mange kaker når man søkte etter meg i Google, spøkte hun. 

Slik er det ikke nå lengre, etter at Spurkland har blitt en av UiOs synligste forskere under koronapandemien.

Bilder fra feiringen

prosesjon inn i aulaen
Universitetsledelsens prosesjon. Foto: Yngve Vogt/UiO
Rektors årlige tale ved Svein Stølen. Foto: Knut Anders Finnset
Maja Janmyr oppfordret til økt forskning på flyktningers rettigheter i sin miniforelesning. Foto: Yngve Vogt/UiO
Mann mottar pris
Johan Laurits Tønnesson mottok utdanningsprisen, og var i strålende humør. Foto: Yngve Vogt/UiO
Hannah Cecilie Brænden var en av tre masterstudenter som mottok UiOs bærekraftpris. Foto: Yngve Vogt/UiOFoto: Yngve Vogt/UiO
Den norske studentersangforening opptrådte med sanger fra blant annet Henrik Wergeland. Foto: Yngve Vogt/UiO
Samuel Essayas var en av syv unge forskere som mottok HM Kongens Gullmedalje. Foto: Yngve Vogt/UiO
Foto: Knut Anders Finnset
Professor Anne Spurkland var i godt humør på årsfesten. Foto: Knut Anders Finnset.
Foto: Knut Anders Finnset
Marianne Etzelmüller Bathen mottok HM Kongens Gullmedalje. Foto: Yngve Vogt/UiO
Rachelle Esterhazy mottok HM Kongens gullmedalje. Foto: Yngve Vogt/UiO.
Mannskoret ønsket seg et større publikum, og gjorde et ekstranummer utenfor Domus Media, selv etter at de aller fleste hadde forlatt bygningen.Foto: Yngve Vogt/UiO
Av Knut Anders Finnset
Publisert 3. sep. 2021 12:44 - Sist endra 3. sep. 2021 14:28
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere