Svein Stølen: – Vi skal ta universitetet tilbake

– Utveksling og samarbeid på tvers av landegrenser er en viktig del av det akademiske fellesskapet dere nå trer inn i, sa rektor Svein Stølen under velkomstseremonien på Universitetsplassen i ettermiddag.

En samling med personer sitter under søylene i Domus Medica i sentrum

FORNYET LEDELSE: Hele den fornyede universitetsledelsen og Oslo-ordfører Marianne Borgen var samlet på scenen i Domus Medica (Midtbygningen) i sentrum under velkomstseremonien for nye studenter i dag. 

Foto: Ola Gamst Sæther

Det var 400 nye studenter fra to kohorter på 200 hver som var plukket ut av faddergruppene på UiO til å overvære den fysiske velkomstseremonien for de nye studentene. Arrangementet ble også strømmet til alle andre som ville følge med på den første fysiske åpningsseremonien siden pandemien tok til den 12. mars i fjor. 

Mørke regnskyer truet en stund med å gjøre seremonien til en våt affære. Men regnet lot vente på seg. 

Arrangementet startet på tradisjonelt vis med at Universitetets symfoniorkester spilte Edvard Griegs  Hyldningsmarsj fra Sigurd Jorsalfar, op. 56 nr. 3. Samtidig kom universitetsledelsen sammen med Oslo-ordfører Marianne Borgen ut av Domus Bibliotheca og fortsatte bort til scenen foran Universitetets aula. Der satte de seg ned. Rektor Svein Stølen var omkranset av prorektor Åse Gornitzka på sin høyre side og Oslo-ordfører Marianne Borgen på sin venstre side. 

– Det fortjener dere virkelig

Så kunne Svein Stølen holde tale for de nye studentene for første gang etter pandemien tok til 12. mars 2020. 

Rektor Svein Stølen er glad for at det nå ser ut til å bli normale tilstander på Universitetet i Oslo etter unntakstilstanden under pandemien. 

SKAL BIDRA: – I 210 år har UiO bidratt til å utvikle Norge og verden. Det skal vi fortsatt gjøre. Ikke minst ved hjelp av dere, sa rektor Svein Stølen  i sin tale til studentene i dag. (Foto: Ola Gamst Sæther)

– Denne høsten skal vi ta universitetet tilbake. Jeg er så glad for at vi endelig kan tilby mer fysisk undervisning og læring på campus. Det har vært et vanskelig halvannet år for mange. Jeg håper denne høsten blir et vendepunkt og starten på en studietid med mange nye og spennende opplevelser; både faglig og sosialt. Det fortjener dere virkelig, sa Svein Stølen, som 1. august startet sin andre rektorperiode.

– Våre tanker går til afghanske kolleger

Rektor Svein Stølen kom også inn på situasjonen i Afghanistan i talen til studentene da han kom inn på mulige utfordringer.

– Mange av disse utfordringene kjenner ingen geografiske landegrenser: pandemien vi står midt oppe i, klimaendringer som bare er så alt for skremmende og - i dag går våre tanker til våre afghanske kollegaer, studenter - ikke minst de kvinnelige, understreket Svein Stølen. 

Han oppfordret samtidig studentene til å komme seg ut i verden.

– Universitetet i Oslo har flere hundre utvekslingsavtaler med sterke universiteter over hele verden. Et semester ute gir ny kunnskap og nye perspektiver som både samfunnet og arbeidslivet vil trenge, men som også er svært viktig for din egen personlige utvikling, sa han.

Stølen viste også til hvordan Universitetet i Oslo har en lang tradisjon og historie som de nye studentene nå også blir en del av. 

– I 210 år har UiO bidratt til å utvikle Norge og verden. Det skal vi fortsatt gjøre, ikke minst ved hjelp av dere. Med forskere og lærere i verdensklasse, Norges sterkeste studenter, og med mange og ulike fag og studieprogram, har vi alle forutsetninger for å bidra til å løse ulike samfunnsutfordringer, fremhevet han. 

– Hjelp hverandre!

Svein Stølen hadde flere råd til studentene.

400 STUDENTER: Til sammen 400 studenter fra to kohorter med 200 studenter i hver kunne overvære velkomstseremonien fysisk på Universitetsplassen. (Foto: Ola Gamst Sæther) 

– Mitt råd til hver enkelt av dere er: vær nysgjerrig og bruk mulighetene som universitetet og fantastiske Oslo har å by på. Ta kontakt med hverandre, jobb sammen og hjelp hverandre. Det er viktig for læring og faglig utvikling, men det er også viktig for å skape trygghet, fellesskap og tilhørighet, tre stikkord som kanskje er enda mer viktig i dag i slutten av en krevende pandemi. Uansett: Å flytte til en ny by og starte en ny hverdag, det kan være litt ensomt, og det kan være litt skummelt, sa Svein Stølen og viste til sin egen erfaring.

– Jeg husker selv sommerfuglene som romsterte i min mage da jeg sto der dere nå står, i 1979, mintes han, før han fortsatte:

– Derfor: Engasjer dere i studiemiljøet og i studentforeninger. Oppsøk karrieresenteret for å få råd. Snakk med hverandre, se din medstudent og inkluder hverandre. Ditt engasjement kan også utløse engasjement hos andre. Medstudentene dine er de beste partnere i læringsprosessen, men sjansen er også svært stor for at studietiden vil gi deg venner for hele livet. Kanskje møter du til og med den store kjærligheten - her ved Universitetet i Oslo, avsluttet Svein Stølen. 

– Stolt over å være en levende studentby

Også ordfører Marianne Borgen talte til årets nye studenter på Universitetet i Oslo. 

– Oslo er stolt over å være en levende studentby. Vi legger forholdene til rette for at dere skal ha en flott studenttid, lovte hun.

Så kom hun inn på pandemien.

– Etter halvannet år med strenge koronarestriksjoner er det særdeles hyggelig at vi igjen kan  møtes fysisk. Men vi lever fortsatt i en pandemi, så dere må fortsatt ta smittevern på alvor. Det er jeg sikker på at dere greier, sa hun.

SSTOLT: – Oslo er stolt over å være en levende studentby, sa ordfører Marianne Borgen til studentene på Universitetsplassen.  (Foto: Ola Gamst Sæther)

Hun fortsatte med å fortelle om Oslos ambisjoner for framtiden.

– Norges hovedstad tar mål av seg til å bli verdens første nullutslippsby i 2030. Vi legger til rette for at hver og en av oss i denne byen kan ta gode miljøvalg. Vi har en effektiv kollektivtransport, mange sykkelveier og mange grøntområder, pekte hun på. 

Oslo-ordføreren viste til at byen også har ambisjoner på det mellommenneskelige planet.

– Oslo skal være en inkluderende og raus by. Alle skal oppleve trygghet og tillit, lovte hun. 

– Opplever dere urett, må dere si ifra

Den fremste tillitsvalgte for studentene leder for Studentparlamentet Jørgen Hammer Skogan ba studentene om å være aktive.

– Utnytt det studentlivet har å by på. Dere kan gjøre en forskjell, og dere kan sette en agenda. Opplever dere urett, må dere si fra, var oppfordringen hans.  

– Venner for livet

Sist ute av talerne var Jonas Veland som er koordinator for alle faddergruppene ved UiO. Han ønsket alle faddere hjertelig tilbake igjen og trakk fram at 1300 hadde meldt seg til denne semesterstarten. 

– Flere av dere vil se hverandre på kollokvier og på forelesninger. Noen av dere blir venner for livet. Bli med på det som blir arrangert, og prøv dere litt fram. Bli med på arrangementer, bli med i foreninger og spør om dere trenger hjelp, var rådet fra Jonas Veland. 

Så ble arrangementet avsluttet med Ja vi elsker med Kvindelige Studenters Sangforening, Den norske Studentersangforening og Universitetets symfoniorkester før universitetsledelsen inkludert Universitetsstyret, dekaner og direktører forlot scenen i en samlet prosesjon.  

Og da kom regnet. 

 

 

 

 

Emneord: Studentforhold. Studentsaker, Universitetspolitikk Av Martin Toft
Publisert 16. aug. 2021 17:15 - Sist endra 17. aug. 2021 09:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere