UiO-forsker deltar i forskergruppe som kan få 200 millioner til kreftforskning

Professor Stein Kaasa fra Avdeling for kreftforskning ved UiO og internasjonale partnere er med på den prestisjefulle listen over kandidater som vurderes for tildeling av forskningsmidler fra Cancer Grand Challenges.

En plakat som reklamerer for de nominerte til store tildelinger til kreftforskning

NOMINERTE: Slik kunngjør Cancer Grand Challenges de nominerte til potten på 80 millioner pund som de skal dele ut til kreftforskning.

Foto: Illustrasjonsfoto/Cancer Grand Challenges

Det tverrfaglige forskerteamet som professor Kaasa er med i konkurrerer sammen med 10 andre team om en pengepott på hele 80 millioner pund. Vinnerne mottar 20 millioner pund, som tilsvarer over 200 millioner norske kroner, hver, opplyser Det medisinske fakultet i en pressemelding. Cancer Grand Challenges er en finansieringsplattform som er stiftet av Cancer Research UK og National Cancer Institute frå USA. 

Om finansiør Cancer Grand Challenges:

En global finansieringsplattform opprettet i 2020 av verdens to største finansiører innen kreftforskning, nemlig Cancer Research UK og National Cancer Institute fra USA. Støtte fra Cancer Grand Challenges gis til radikalt nytenkende samarbeidsprosjekter som har som mål å løse de store utfordringene innenfor kreft.

(Kilde: Det medisinske fakultet, UiO)

Teamet som har søkt om midler består av forskere fra en rekke institusjoner i Canada, Storbritannia, USA, Spania, Tyskland, Nederland, Japan og Norge, samt noen fra medisinsk industri. Teamet ledes av professor Vickie Baracos fra University of Alberta i Canada. Professor Kaasa fra UiO har samarbeidet med professor Baracos i mer enn 20 år.

Skal forske på kakeksi

Hvis de mottar midlene, skal teamet forske på kakeksi. Kakeksi er en tilstand som først og fremst ses hos kreftpasienter med spredning. Den forverrer pasienters livskvalitet i stor grad og gjør at pasienten tåler kreftbehandlingen dårligere. 

– Morsomt

– Det er morsomt at vi fra lille Norge er med på dette. Det er jeg ganske stolt av. Nå må vi prøve å gi jernet slik at vi kan få til dette, kommenterer professor Stein Kaasa.  Og Jens Petter Berg, prodekan for forskning på Det medisinske fakultet gir ros til Stein Kaasa. 

–  Jeg vil gjerne gratulere professor Stein Kaasa med å være med på denne prestisjefulle listen. Det medisinske fakultet er stolte over at Kaasa er med videre i konkurransen om tildeling av forskningsmidler fra denne organisasjonen, sier prodekan for forskning, Jens Petter Berg.

Emneord: Kreftforskning, Internasjonalisering, Medisin
Publisert 22. juni 2021 10:35 - Sist endra 22. juni 2021 10:35
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere