Thomas Mathiesen er død

Professor emeritus i rettssosiologi Thomas Mathiesen  døde 29. mai , 87 år gammel. Det melder Institutt for kriminologi og rettssosiologi. 

Portrett av en mann med briller

DØD: Thomas Mathiesen er død, 87 år gammel. 

Foto: UiO

Det er familien som i dag meldte til instituttet at Thomas Mathiesen er gått bort etter lengre tids sykdom. Kollegene hans uttrykker stor sorg over hans bortgang i en artikkel på instituttets hjemmesider. 

Thomas Mathiesen ble født 5. oktober 1933 og var med på å etablere faget rettssosiologi i Norge og i Norden, går det fram av en omtale av dødsfallet på nettsidene til Institutt for kriminologi og rettsosiologi. Der går det også fram at  Thomas Mathiesen studerte sosiologi ved University of Wisconsin i årene 1953-55 og tok doktorgrad ved Universitetet i Oslo i 1965 med avhandlingen The Defences of the Weak. Mathiesen ble professor i rettssosiologi ved Det juridiske fakultet i 1972 og emeritus i 2004.

Mathiesen var et sentralt medlem i det som er blitt kalt “gullalder-generasjonen” i norsk sosiologi. Han er spesielt kjent internasjonalt for sin fengselsforskning, sitt store samfunnsengasjement og aksjonsforskning, skriver instituttet. 

Mathiesen var en av stifterne av KROM – Norsk forening for kriminalreform i 1968, og har vært aktiv i foreningen helt frem til i dag. Mathiesen var en av våre fremste samfunnsforskere. Han var i over et halvt århundre ikke kun en sentral tenker innen fagene kriminologi og rettssosiologi, men en aktiv stemme i det offentlige ordskiftet, heter det.  

Vi kommer til å savne Thomas dypt som kollega, venn, samtalepartner og medmenneske, avslutter omtalen til instituttet. 

 

Emneord: Kriminologi og rettssosiologi
Publisert 30. mai 2021 23:11 - Sist endra 30. mai 2021 23:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere