Student ved et av UiOs samarbeidsuniversitet drept i Myanmar

– All aktivitet er frosset, sier Espen Bjertness, leder for UiOs MY-NORTH-prosjekt i Myanmar, som herjes av militærkupp og demonstrasjoner.

FULL STANS I FAGLIGE SAMARBEID: Dag Inge Ulstein i Rakhine i Myanmar i 2019. Foto: Ane Lunde / UD.

UiOs folkehelseprosjekter i Myanmar er satt på vent. Espen Bjertness, som leder MY-NORTH: Health and Sustainable Development in Myanmar, sier at han vil legge ned en innsats i å skaffe oppmerksomhet rundt situasjonen i landet.

Tirsdag ble det kjent at Telenor fortsetter å betale lisensavgift til regimet i landet, meldte Bistandsaktuelt.

Bjertness oppfordrer norske og internasjonale virksomheter til å stanse sin aktivitet i Myanmar som en sanksjon mot militærkuppet i landet, som har ført til store protester hvor hundrevis av sivile har blitt drept. Humanitær bistand må fortsette, og helst økes sier Bjertness.

Mandag mottok han et brev fra sin professorkollega Dr. Zaw Wai Soe, som er fungerende unionsminister for arbeids-, innvandrings- og befolkningsdepartementet, utdanningsdepartementet og helse- og idrettsdepartementet i den sivile regjeringen. I brevet, som Uniforum har sett, ber Soe innstendig om norsk politisk støtte og humanitær bistand i tiden framover.

– Over 500 drepte

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein har tidligere meldt at det er satt av i overkant av 66 millioner til landet over bistandsbudsjettet for 2021, selv om Norge fryser stat-til-stat-programmene for faglig samarbeid mellom norske og myanmarske offentlige institusjoner.

– Myanmar er et av de fattigste landene i Asia, og kuppet vil gjøre situasjonen for befolkningen enda vanskeligere. Samtidig som vi fryser stat-til-stat-programmene, er det vår vurdering at støtten via FN og sivilt samfunn til blant annet sårbare grupper, etniske og religiøse minoriteter må videreføres, sa Ulstein i en pressemelding i februar.

Totalt 510 sivile er så langt bekreftet drept i sammenstøtene med militærregimet, ifølge organisasjonen Assistance Association for Political Prisoners, som samtidig antar at de reelle tallene antakelig er mye høyere. Dette meldte de etter at 14 nye personer skal ha blitt drept mandag.

Bjertness forteller at han fortsatt har kontakt med sine kolleger i landet, som nylig videreformidlet en trist nyhet.

– Alle som jeg kjenner til gjennom prosjektene våre der, de har det..., sier han før han tar en kort tenkepause, og fortsetter: 

– De er i live. Mange av dem har flyktet, og gjemmer seg. Vi har også blitt kjent med at en medisinstudent ved et av samarbeidsuniversitetene våre har blitt drept under demonstrasjonene. 

Bjertness kan også meddele at en PhD-kandidat ved UiO befinner seg i landet, og som etter planen skal levere sin avhandling i løpet av de neste ukene. Hun er imidlertid derfra, og derfor ikke berørt av UDs oppfordring til norske borgere om å forlate landet. Bjertness forteller at kandidaten, situasjonen til tross, sannsynligvis vil få avlevert og disputert på oppgaven sin.

– Vil vekke engasjement 

Medisinprofessoren forteller at han nylig har tatt kontakt med UD og Norad, og vil holde en dialog med dem i tiden som kommer. Når Uniforum ringer ham sitter han dessuten og skriver på en kommentar om situasjonen til et internasjonalt medisinsk tidsskrift. Selv om prosjektet nå er fryst, har Bjertness fortsatt mye å gjøre. 

– Det er fortsatt mye å gjøre selv om prosjektet nå står på vent. Det er blant annet å holde kontakt med kollegaene i Myanmar, følge opp andre prosjekter, og de vanlige tingene som undervisning og veiledning, sier han. 

Han forteller videre at flere av hans studenter skriver sine oppgaver i forbindelse med prosjektet.

Av Knut Anders Finnset
Publisert 30. mars 2021 17:00 - Sist endra 30. mars 2021 17:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere