Erna Solberg tok opp Tigray-konflikten med Etiopias statsminister

– Konflikten i Tigray, kombinert med økt spenning i andre deler av landet og grensekonflikt med nabolandet Sudan innebærer risiko for ytterligere destabilisering på Afrikas horn, sier statsminister Erna Solberg etter dagens møte med Etiopias statsminister Abiy Ali Ahmed.

En kvinne snakker i en bordtelefon

I SAMTALE: Statsminister Erna Solberg i telefonsamtale med Etiopias statsminister Abiy Ali Ahmed tidligere i ettermiddag.

Foto: Tor Aaagaard Borgersen /Statsministerens kontor
Tidligere i dag meldte Uniforum at direktør for Norsk senter for menneskerettigheter ved UiO, Gentian Zyberi håpet at ettermiddagens telefonmøte mellom statsminister Erna Solberg og Etiopias statsminister Abiy Ali Ahmed kunne få vinneren av Nobels fredspris i 2019 tilbake på fredssporet i Tigray-provinsen. Der er Zyberi leder for et samarbeidsprosjekt mellom UiO og Det juridiske fakultet ved Mekele University i Mekele, provinshovedstaden i Tigray. 
 
Krigshandlingene har ført til at han og forskerkollegene hans ikke har kunnet ha effektiv kontakt siden november, også på grunn av manglende nett-tilgang. Derfor uttrykte han håp om at partene i konflikten kunne komme i gang med konstruktive fredssamtaler og at Norge kunne hjelpe til. 

– Understreket at konflikten må stanses

Etter møtet har Uniforum fått en pressemelding fra statsministerens kontor med Erna Solbergs oppsummering av samtalen med Etiopias statsminister Abiy Ali Ahmed. 
Tema for samtalen var først og fremst konflikten i Tigray-området, men de diskuterte også korona-håndtering og vaksinetilgang gjennom COVAX-samarbeidet, går det fram av pressemeldingen. 
 
– Jeg tok opp våre bekymringer over Tigray-konflikten i min samtale med statsminister Abiy i dag. Norge har uttrykt dyp bekymring for konsekvensene av denne konflikten. Vi har gjentatte ganger understreket at konflikten må stanses, samt at partene har ansvar for å beskytte sivile og respektere internasjonal humanitærrett og menneskerettigheter, sier statsminister Erna Solberg i pressemeldingen fra sitt eget kontor. 

Solberg, som selv besøkte Etiopia i februar 2020, vektla at samarbeid for å beskytte og yte assistanse til en sårbar sivilbefolkning må ha prioritet. Den humanitære tilgangen er bedret, men fremdeles ikke tilstrekkelig.
Norge og det internasjonale samfunn har bedt partene om å garantere trygg og uhindret tilgang for humanitære aktører til alle som er rammet av konflikten. Dette var også blant Norges hovedbudskap i diskusjonene i Sikkerhetsrådet i februar og mars.

Ba om at eritreiske styrker trekkes ut

I samtalen pekte også Solberg på at en varig løsning må være basert på dialog og kompromissvilje. Myndighetene må skape tillit til, og forsoning med befolkningen i Tigray. Eritreiske styrkers nærvær bidrar ikke til dette, og bør trekkes ut.
 
– Det er positivt at etiopiske myndigheter nå viser vilje til å gjennomføre etterforskning av mulige folkerettsbrudd, og åpner for internasjonal deltakelse. Enigheten mellom FNs høykommissær for menneskerettigheter og den etiopiske menneskerettskommisjonen om felles etterforskning er viktig. En slik etterforskning må være uavhengig, sier hun, ifølge pressemeldingen. 

– Risiko for ytterligere destabilisering på Afrikas horn

Norge er bekymret for de regionale konsekvensene av konflikten.
– Konflikten i Tigray, kombinert med økt spenning i andre deler av landet og grensekonflikt med nabolandet Sudan innebærer risiko for ytterligere destabilisering på Afrikas horn, sier Solberg i pressemeldingen fra Statsministerens kontor. 
 
Norge har bidratt med over 100 millioner kroner over det humanitære budsjettet for å avhjelpe krisen. Dette kommer i tillegg til bidrag gjennom andre kanaler, som WFP, UNHCR og andre FN-organisasjoner og initiativer.
 
Så langt har det ennå ikke kommet noen reaksjoner fra Etiopias statsminister Abiy Ali Ahmed på møtet med statsminister Erna Solberg. 
Av Martin Toft
Publisert 24. mars 2021 16:44 - Sist endra 24. mars 2021 22:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere