AF Gruppen får trolig bygge det nye vikingtidsmuseet på Bygdøy

Statsbygg har innstilt AF Gruppen til å bygge nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy. Kontrakten har en verdi på 874 millioner kroner. Bygget skal etter planen stå ferdig høsten 2024.

Tegning av det framtidige Vikingtidsmuseet på Bygdøy

VIKINGTIDSMUSEUM:  AF Gruppen har fått oppdraget med å bygge Vikingtidsmuseet på Bygdøy. Illustrasjonen viser hvordan museet skal se ut når det er ferdig. Det var det danske arkitektfirmaet AART Architects som vant arkitektkonkurransen med bidraget Naust i 2016. 

Foto: AART Architects

AF Gruppen er av Statsbygg innstilt på totalentreprisen med samspill for det nye vikingtidsmuseet på Bygdøy i Oslo. Kontraktens verdi er MNOK 874 eks. mva, inkludert opsjoner. Det melder selskapet på sine egne nettsider. E24 aksjelive var først ute med saken. Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg bekrefter overfor Uniforum at Statsbygg har innstilt AF Gruppen til oppdraget med å bygge nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy.

– Det vil si at så lenge det ikke kommer inn klager i karensperioden, kommer Statsbygg til å  inngå en kontrakt med AF Gruppen, sier Hege Njaa Aschim til Uniforum. 

AF Gruppen har tidligere også fått tildelt oppdrag fra Statsbygg, blant annet i byggingen av Campus Ås og det nye regjeringskvartalet. 

I meldingen går det fram at entreprisen omfatter 9 300 m2 nybygg i direkte tilknytning til det eksisterende Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo. Oppdragsgiver er Kunnskapsdepartementet. Konsernsjef Amund Tøftum i AF Gruppen sier dette om oppdraget. 

– Vikingtidsmuseet har en samling som er enestående i verdenssammenheng, og det nye museet vil utvilsomt bli en verdensattraksjon. Prosjektet setter store krav til erfaring fra samspillsprosjekter med krevende grunnforhold, store betongarbeider, spektakulær arkitektur, strenge krav til miljø, inneklima og sikring. I samspill med Statsbygg skal vi bevare verdensarven fra fortiden ved å bygge et holdbart signalbygg for fremtiden, sier Amund Tøftum i meldingen

Også direktør Håkon Glørstad ved Kulturhistorisk museum er nøgd med at kontrakten for bygging av nytt vikingtidsmuseum ser ut til gå til AF Gruppen.

– Det er Statsbygg som har valgt entreprenør etter statens regelverk for offentlige anskaffelser. UiO har vært involvert i utarbeidelsen av konkurransegrunnlaget og vi er selvfølgelig tilfreds med at Statsbygg har tilrettelagt for dette, skriver museumsdirektøren i en epost til Uniforum.  Han viser til at AF Gruppen også deltar i andre store offentlige byggeprosjekter. 

– AF-gruppen har vært involvert både i byggingen av det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design på Vestbanetomten og nye Deichmann så det virker som de har erfaring med kompliserte offentlige bygg. Det er bra, synes han.  Og det nye vikingtidsmuseet på Bygdøy skal åpne dørene om fire år. 

– Etter framdriftsplanen skal museet stå ferdig i 2025 og det er denne sluttdatoen vi jobber for å holde. Så langt mener vi det er en realistisk framdriftsplan, sier Håkon Glørstad. 

Det nye muséet skal inneholde publikumsrettet samling av gjenstander fra Vikingskipshuset og fra Kulturhistorisk museum, samt funksjoner for forskning og konservering. Bygget vil ha strenge funksjonskrav for å sikre gjenstandene og krav til høy bestandighet og lang levetid for konstruksjonen.

Samspillsfase 1 starter i april 2021 og vil pågå i 12 måneder. Deretter vil samspillsfase 2 (utførelse) pågå i 30 måneder med en forventet ferdigstillelse høsten 2024.

 

 

(Oppdatert kl 13:30 med sitat fra kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg og kl 23:55 med kommentar fra direktør Håkon Glørstad ved Kulturihistorisk museum)

Av Martin Toft
Publisert 30. mars 2021 11:48 - Sist endra 30. mars 2021 23:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere