Mener nynorskelever bør få ekstrapoeng til studieopptaket

Noregs Mållag vil at nynorskelever skal favoriseres for å styrke språkets posisjon. Forskings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) varsler en fullstendig gjennomgang av opptaksordningen.

Skallet mann med briller, skjorte og genser smiler til kamera.

ØNSKER FAVORISERING: Peder Hauge i Norges Mållag mener elever som velger nynorsk som hovedmål bør kunne få ekstrapoeng til opptak ved høyere utdanning. Foto: Jannica Luoto / Noregs Mållag.

Det var i en kronikk i Bergens Tidende med tittelen «Gje ekstrapoeng til nynorskelevar!» at Peder Lofnes Hauge, som leder Noregs Mållag, foreslo nettopp det.

– Universitets- og høgskoleloven kan bøte på det skeive forholdet mellom nynorsk og bokmål i videregående skole. Det kan Asheim bidra til gjennom aktivt å favorisere nynorskelevene, skrev han.

Misfornøyde med lovforslag

Blivende studenter kan i dag få ekstrapoeng på sine søknader til samordna opptak for å ha gjennomført førstegangstjeneste eller siviltjeneste, folkehøyskole, eller gjennom alder, kjønn, realfag og fremmedspråk.

Nå må nynorsk inn i folden, mener Hauge. Regjeringen har lagt fram forslag til ny språklov, der de blant annet letter på kravet om at alle som jobber i staten må kunne skrive på begge målformene. Det har fått mållaget og deler av den politiske opposisjonen til å se rødt.

– Nynorsken er i en truet posisjon av mange grunner. Forslaget fra regjeringen til ny språklov svekker muligheten til å vedlikeholde posisjonen til nynorsken framover. Vi ville helst sett at vilkårene for nynorsken ble styrket gjennom språkloven, men regjeringen gjør det motsatte. Det vil ikke vi gå med på, sa kulturpolitisk talsperson Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet til Nynorsk pressekontor i februar.

Andre mener imidlertid at Mållagets forslag er en skivebom, og at nynorsken er inne i en dalende utvikling på tross av flere politiske virkemidler.

– Dette er ikke nytt, men kjente toner. Nynorsk går tilbake, trass i nynorskvennlige lover og 80 millioner kroner i året i direkte støtte, sier formann i Bokmålsforbundet, Steinar Øksengård, som er imot forslaget, til NRK

– Et lappeteppe

Regjeringen, med forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i spissen, har siden varslet at de vil sette ned et utvalg for å se på det nåværende opptakssystemet til høyere utdanning, som Asheim beskriver som et «lappeteppe av ulike opptakskriterier». Det er ingen som har satt seg ned og sett grundig på dette, sier han. 

– Regjeringen har bestemt at det skal nedsettes et utvalg som skal se på hele systemet for opptak til høgskoler og universiteter. Vi har fått et lappeteppe av ulike opptakskriterium, ikke minst med alle tilleggspoengene, sier Asheim.

– Derfor kaster vi nå alt opp i lufta, og tar en grundig gjennomgang.

Av Knut Anders Finnset
Publisert 2. mars 2021 16:12 - Sist endra 2. mars 2021 16:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere