UiO-forsker Daniel Quintana får gjev pris fra vitenskapsselskapet i Trondheim

Seniorforsker Daniel Quintana ved Psykologisk institutt er tildelt  Det kongelige Norske Videnskabers pris for yngre forskere for sin forskning på funksjonen av oksytocin i menneskelig atferd og fysiologi.

Et portrett av en ung mann

NY PRIS: Daniel S.Quintana fra Psykologisk institutt har fått pris for yngre forskere fra Det kongelige  Norske Videnskabers Selskab i Trondheim. 

Foto: Maria Bedsvaag /UiO

Hvert år deler Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab ut sin vitenskapelige pris til yngre forskere i Norge som har dokumentert fremragende talent og eksepsjonelt gode resultater innen sitt fagfelt.  I år går prisen i humaniora til professor Jan Noël Thon fra Institutt for medievitenskap på NTNU og prisen i naturvitenskap til seniorforsker Daniel S. Quintana fra Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo. 

Imponerende resultater

Ifølge en pressemelding fra vitenskapsselskapet har oksytocinsystemet vært Quintanas viktigste forskningsområde gjennom hans 8 års lange forskerkarriere. Der har han demonstrert imponerende resultater, som har forbedret feltets forståelse av funksjonen av oksytocin i menneskelig atferd og fysiologi.

– Oksytocin er et 600 million år gammelt hormon som blir produsert i hjernen, men vi har fortsatt ikke en god forståelse av effektene den har på våre tanker, følelser og atferd. Ved å bruke forskjellige forskningsmetoder, som for eksempel randomiserte kontrollerte studier, hjerneavbildning og genetikk, så er håpet mitt at jeg kan utforske det terapeutiske potensialet det har for behandling av psykiatriske lidelser preget av sosial dysfunksjon og atferdsmessig fleksibilitet, som autisme og schizofreni», forteller Quintana i pressemeldingen.

Med 78 vitenskapelige publiserte artikler, majoriteten førsteforfatterskap, hvorav mange er publisert i prestisjefulle tidsskrifter som Nature Communications og Molecular Psychiatry, mottok han nylig prisen Clarivate Web of Science Highly Cited Researcher som en av 20 mest siterte norske forskere på sitt felt globalt i 2020.

I november ble det kjent at et forskningsprosjekt han leder om mulig bruk av oksytocin i form av nesespray kan hjelpe autister sosialt, hadde fått en tildeling på over 5 millioner kroner fra Kavlifondet.

• Les mer i Uniforum:

UiO-forsker får millionstøtte for å undersøke om nesespray kan hjelpe autister sosialt

Forsker på film og tegneserier

Den andre prisvinneren Jan Noël Thon fra Institutt for medievitenskap på NTNU får prisen i humaniora for å ha levert fremragende resultater innen det nye vitenskapelige feltet transmedial narratologi, hvor han har bidratt til å løfte forskningen innen film, tegneserier og videospill, samt til etableringen av dette tverrfaglige feltet, går det fram av pressemeldingen. 

Prisene på 75.000 kroner i henholdsvis kategoriene humaniora og naturvitenskap er finansiert av I. K. Lykkes fond.

Av Martin Toft
Publisert 23. feb. 2021 14:10 - Sist endra 23. feb. 2021 14:12
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere