NRK tente på UiO-forskning: - Var helt over seg

Det blir ingen Forsker Grand Prix i 2021, men forskningsprosjekter fra UiOs fagmiljøer kan allikevel bli godt synlige på NRK i året som kommer.

Kommunikasjonsdirektør Berit Kolberg Rossiné forteller at det planlegges en ny runde med pitcher til høsten

Foto: Ola Sæther

Det var i januar at UiO meldte om at de vurderte å trekke seg fra formidlingskonkurransen Forsker Grand Prix, som arrangeres av Forskningsrådet. Flere av de som har deltatt i konkurransen er skuffet, og mener forskerspirer på universitetet går glipp av en helt unik mulighet.

Argumentet til UiO er at man ikke nødvendigvis oppnår den graden av formidling ut mot offentligheten som man ønsker, spesielt siden NRK har annonsert at de ikke vil sende konkurransen i 2021 på grunn av lave seertall. Og onsdag ettermiddag bekrefter Forskningsrådet overfor Uniforum at konkurransen ikke blir noe av i år på grunn av koronasituasjonen.

Befolkningen kan allikevel få høre om UiO-forskning i NRK, på nett, radio eller TV – I november hadde universitetet sammen med UiB, UiT og NTNU et «pitchemøte» med statskanalen, der en rekke forskningsprosjekter ble presentert. Samtlige av pitchene har vakt interesse, og disse kan nå bli utviklet til ulike typer innhold.

Rossiné forteller at det gjennom en selekteringsprosess, som gikk via fakultetene, ble plukket ut ti forskningsprosjekter til en pitchedag hos statskanalen. NRK er opptatt av innhold som unge målgrupper kan være interessert i og som kan bidra til bærekraftagendaen. For å skape en best mulig presentasjon til pitchedagen ble forskerne blant annet tilbudt hjelp fra ansatte i LINK. Skal vi tro Rossiné var det en suksess.

– De var helt over seg i NRK over å få så mye god forskning servert fra så gode forskningsmiljøer. Det var flere redaksjoner til stede og forskerne fikk mange gode oppfølgingsspørsmål.

Alle de ti prosjektene har gått videre til utvikling i NRK, men det er foreløpig usikkert hva slags form innholdet vil resultere i – dersom det gjør det. Til høsten planlegges det en ny runde med pitching, forteller hun.

Når det gjelder en eventuell utmelding fra Forsker Grand Prix, påpeker Rossiné at det finnes en rekke ulike formidlingskurs i regi av fakultetene, og at UiO sentralt arbeider målrettet for å skape andre scener hvor forskerne kan formidle arbeidet sitt. Derfor har de blant annet lansert podkasten Universitetsplassen, hvor forskere fra UiO møter eksperter fra forskjellige deler av samfunnet for å diskutere og aktualisere ulike temaer.

De tilbyr også kurs i medietrening, nettpublisering, videotrening, og muntlig formidling, opplyser hun.

– Det som er viktig framover er at vi tilbyr hjelp til å beherske de ulike kanalene. De aller fleste forskerne ved UiO er superflinke og kan dette godt, mens noen ønsker bistand.

Fikk flere oppdrag etter konkurransen

Frøydis Sved Skottvoll deltok i Forsker Grand Prix i fjor. Hun forteller til Uniforum at deltakelsen har gitt resultater for henne i form av oppmerksomhet og en rekke formidlingsoppdrag.

Skottvoll har i etterkant blant annet holdt innlegg på Jenter og Teknologi, blitt omtalt på Forskning.no, og holdt foredrag på Fagpedagogisk dag for kjemilærerne i Oslo, som resultat av deltakelse i konkurransen.

– Det har gitt masse muligheter i etterkant. Jeg har blitt invitert til å holde en bunch med foredrag som har gitt oppmerksomhet rundt forskninga mi, og nylig holdt jeg et foredrag i Forskningsparken foran fremtidige investorer i medisinsk teknologi. Det har vært en kanal for å nå ut, forteller hun.

Skottvoll har ikke tatt MN-fakultetets formidlingskurs MNKOM9010, som kom etter at hun allerede var godt i gang med PhDen. Hun tror det er et godt supplement, men tviler på at det kan gi praktisk erfaring på samme måte som konkurransen.

Dette er også ett av kursene Rossiné viste til. Uniforum har snakket med stipendiat ved Kjemisk institutt, Karoline Kvande, som har tatt kurset som del av sin doktorgrad. 

– Jeg var strålende fornøyd med det kurset, sier hun.

– Men det er jo en ting å ta et kurs, man lærer utrolig nyttige ting, men man får jo ikke utøvd det på ekte, på den samme måten. Kurset er jo på en måte for å lære seg hvordan man skal gjøre slike ting som Forsker Grand Prix.

– Skjønner tankegangen

Skottvoll mener på sin side at uten muligheten Forsker Grand Prix tilbyr, er det fort gjort at man går glipp av forskerspirer som kanskje ikke hadde tatt steget på egenhånd.

– Hvis man vil ha formidling ut til samfunnet må man kanskje gjøre noe mer enn interne kurs, tror hun.

Hun skjønner samtidig UiOs tankegang, med tanke på at «FGP» ikke når ut til et publikum av noen særlig størrelse via sendingene på NRK.

– Men hvis man mener at opplegget rundt FGP kan fornyes, så synes jeg det er en bedre mulighet, sier hun. Det finnes mange andre stemmer som meg der ute, som ikke hadde nådd ut uten dette.

Skottvoll forsker på mikroskopiske organer, nærmere bestemt en mini-lever på størrelse med et sandkorn, som dyrkes i et laboratorium ved Senter for biohybridteknologi.

Av Knut Anders Finnset
Publisert 11. feb. 2021 15:05 - Sist endra 11. feb. 2021 15:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere