UiO-studentene kan vende tilbake til lesesalene på torsdag

Helsedirektoratet anbefaler at studenter i Oslo-regionen kan få returnere til lesesalene og campus fra torsdag. UiO tar anbefalingen til følge og åpner lesesaler og Universitetsbiblioteket for studenter fra 18. februar.

En mann med slips står foran en mikrofon

IKKE LETTELSER OVERALT: - Det er ikke nødvendigvis slik at opphøringen av regionale tiltak betyr at det kommer lettelser i kommunen du bor i, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Foto: Skjermdump fra regjeringen

Selv om Helsedirektoratet anbefaler at studentene i Oslo og Viken kan vende tilbake til lesesalene på universitetsområdene, er det kommunene som vil få det siste ordet. 

Den nasjonale stengningen varer fram til midnatt onsdag 17. februar. En eventuell åpning vil skje fra natt til torsdag 18. februar.  UiO har allerede bestemt seg for å åpne lesesaler og biblioteker for studenter.

Studenter får tilgang til universitetets bygninger fra torsdag 18.02.21 med kort og kode. Lesesalsplasser skal bookes på forhånd og reservasjonssystemet åpner slik at lesesalplasser kan reserveres fra i morgen 17.02.21, melder UiO på sine nettsider.Det framgår av bestillingssiden hvilke lesesaler som blir åpnet. Booking blir åpnet på denne siden fra 17.februar på ettermiddagen Studiehverdag - Universitetet i Oslo (uio.no) og tilgjengelig i Mine studier.

– I en tid hvor andre får reise på vinterferie, er vi veldig glad på vegne av studentene for at de nå får tilgang til lesesaler og arealer på campus. Det betyr mye for deres studiehverdag , sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo i en melding på UiOs nettsider.

Både studentledere og universitetsledere har gått ut og krevd at studentene nå må få vende tilbake til lesesalene og universitetsbiblioteka. Sist ute var sju dekaner fra Universitetet i Oslo som i går ettermiddag kom med et slikt krav i et debattinnlegg i Khrono. 

Når det gjelder studentene i Oslo, er det Oslo kommune som må ta den endelige avgjørelsen om studentene kan returnere til lesesalene og til universitetsområdene. 

Det er klart etter at regjeringen nå har besluttet å avslutte de regionale tiltakene for kommunene i Oslo og Viken som kom etter utbrudd av den engelske virusvarianten. Beslutningen er tatt i samråd med kommunene, går det fram av en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet. 

- Situasjonen i Oslo, Nordre Follo, Halden og de omkringliggende kommunene er nå så oversiktlig at regjeringen har besluttet å avslutte de regionale tiltakene. Nå er det kommunene selv som må vurdere hvilke tiltak de vil ha utover nasjonale råd og bestemmelser, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har hatt dialog med de berørte kommunene. I sitt råd anbefaler de at regjeringen avslutter de regionale tiltakene, og at kommunene i stedet kan innføre lokale tiltak i henhold til smittesituasjonen.

De regionale tiltakene gjelder til og med 17. februar. Fredrikstad og Hvaler har bedt om at tiltakene som gjelder dem forlenges til og med 18. februar for å kunne ha nok tid til å vurdere egne tiltak.

- Kommunene vil de neste dagene avgjøre hva som blir tiltakene lokalt. Det er viktig at befolkningen følger med på hva som blir resultatet av dette. Det er ikke nødvendigvis slik at opphøringen av regionale tiltak betyr at det kommer lettelser i kommunen du bor i, sier Høie.

Regjeringen kan beslutte hvilke tiltak som skal iverksettes i en kommune og omkringliggende kommuner når det er avgjørende å få satt i verk tiltak raskt og koordinert for å motvirke smittespredning.

Hvilket av de fire tiltaksnivåene som velges for kommunene er avhengig av alvorligheten i smitteutbruddet. 

(Oppdatert med siste informasjon fra UiO klokken 18:12)

Emneord: Koronavirus,  Koronaviruset, Studentforhold Av Martin Toft
Publisert 16. feb. 2021 14:51 - Sist endra 17. feb. 2021 10:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere