Universitetsansatte har mindre risk for å bli smittet av korona

Undervisere ved universiteter ligger under gjennomsnittet når det gjelder risken for å bli smittet av covid-19, viser ny studie fra Folkehelseinstituttet. Forskerne finner ingen forklaring.

Et stort auditorum

MINDRE UTSATT: Universitetslærere er mindre utsatt for koronasmitte. Kan det være fordi auditoriene ble tømt for både forelesere og studenter i pandemiens første fase?

Foto: Kristoffer Furberg /Universitetsavisa

– Vi ser økt smitte blant lærere for yngre barn, men i mindre grad for eldre elever og studenter, sammenlignet med tidligere i høst. Universitetslærere er under snittet for alle i yrkesaktiv alder, sier FHI-forsker Karin Magnusson til Forskerforum, ifølge Universitetsavisa.

I en artikkel som er publisert på preprint-serveren MedRxiv har hun og andre FHI-forskere studert covid-19-smitte i ulike yrkesgrupper som er i tett kontakt med andre.

FHI har sjekket tre ting: tester de seg mer, får de oftere positive tester og har de høyere risiko for å havne på sykehus, sammenlignet med alle andre mellom 20 og 70 år? Universitets- og høyskolelærere er en egen kategori.

Både i første og andre periode har flere universitetslærere testet seg enn i befolkningen generelt. Andelen som har fått en positiv test er derimot lavere enn for befolkningen generelt.

Vet ikke grunnen

I undersøkelsen har forskerne justert for alder, kjønn, fødeland og antall tester, men for universitetslærerne gir det lite forklaring.

– For universitetslærere ser vi ingen forklaringer basert på data vi har tilgjengelig. De har kanskje hatt større mulighet enn andre lærergrupper til å distansere seg fra kollegaer og studenter, større mulighet til å ha hjemmekontor og isolere seg. Men vi vet ikke hvorfor det er sånn, sier Magnusson til Forskerforum.

Emneord: Koronviruset, Koronavirus, Arbeidsforhold
Publisert 13. jan. 2021 16:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere