UiO vurderer å trekke seg fra Forsker Grand Prix

Det bekrefter universitetet overfor Uniforum onsdag formiddag.

To glade personer på en scene, etter å ha vunnet en konkurranse.

«UNIKT»: UiO-forsker Katrine Rolid på scenen i finalen av Forsker Grand Prix i 2020. I 2021 blir det kanskje ingen deltakere å se på scenen fra Norges største universitet. Foto: Yngve Vogt / UiO

Universitetet i Oslo sier at de vurderer å trekke seg fra Forsker Grand Prix. Årsaken er blant annet at formatet, slik de ser det, ikke fungerer optimalt, og at NRK har varslet at de ikke vil sende programmet i år på grunn av lave seertall.

– Vi har samarbeidet med NRK det siste året for å se på hvordan vi kan få til nye former for forskningsformidling, og hadde en "pitchedag" før jul der 10 forskningsprosjekter fra UiO ble presentert for flere redaksjoner, og dette følges videre opp, skriver kommunikasjonsdirektør ved UiO, Berit Kolberg Rossiné, i en e-post til Uniforum.

– Mye ressurser, få forskere

– I FGP har vi brukt mye ressurser på å trene relativt få forskere. Opplegget har vært bra – de som har deltatt er veldig fornøyd, men vi lurer på om ikke dette bør være trening som flere får tilbud om, skriver hun.

Rossiné forteller at flere fakulteter nå har kommunikasjon som obligatorisk tema på PhD-prorgrammene.

– Dette ser vi på som veldig interessant, og det å trene formidling i kort-format er noe som kan utvikles for flere og brukes i mange sammenhenger og kanaler.

Nina Kristiansen er redaktør for Forskning.no, og har vært med i Forsker Grand Prix som dommer helt siden starten. Hun påpeker at konkurransen har langtidsvirkninger for deltakerne.

– UiO må få velge sine arenaer. Men Forsker Grand Prix er et knakende bra formidlingsopplegg, og de som er med blir gode ambassadører for forskning i etterkant, sier hun til Uniforum. 

Konkurransen setter deltakerne i stand til å bli dyktige formidlere, forteller Kristiansen, som mener at den derfor er svært nyttig.

– Og selv elsker vi jo å intervjue folk som har vært med der, fordi de kan snakke for seg, sier hun. 

– Bør erstattes med noe

– Så synd.

Det sier Katrine Rolid, som kom på andreplass i 2020-utgaven av delfinalen i Oslo, og dermed kvalifiserte seg til finalen.

– For meg var dette veldig bra. Jeg trengte litt hjelp til å formidle meg ut rent populærvitenskapelig, og det å få hjelp av en kommunikasjonsrådgiver til å pitche forskninga mi var kjempebra, sier hun.

Hun påpeker at dette får være opp til UiO å avgjøre, men hun håper at de i hvert fall vil erstatte det med noe. 

– Det er vanskelig å si hvor mye det har betydd. Her ble jeg kasta ut av komfortsonen, og fikk prøvd meg på en måte som jeg ikke ville ha fått noe annet sted. 

- Unikt

Rolid har blant annet forsket på trening etter hjertetransplantasjoner ved Institutt for klinisk medisin. Det kanskje viktigste poenget med konkurransen, mener hun, er effekten den har for å få folk til å forstå forskning bedre. 

– Folk som kanskje ikke helt skjønte hva jeg drev med, kom og sa til meg at «dette var kjempegøy». Også kolleger av meg sa at det ga dem inspirasjon til å forske mer, forteller hun.

Dette er nok noe av Forskningsrådets mening med Forsker Grand Prix, tror Rolid, som mener at konseptet er unikt i norsk sammenheng.

– Jeg har jo vært på formidlingskurs og sånn, men det kan ikke sammenlignes, sier hun.

Uniforum har vært i kontakt med flere personer hos Forskningsrådet, som arrangerer konkurransen. De ønsker inntil videre ikke å kommentere saken.

Emneord: Forskningsformidling Av Knut Anders Finnset
Publisert 13. jan. 2021 14:23 - Sist endra 13. jan. 2021 16:22
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere