Oslo forlenger koronatiltakene fram til 21. januar

Oslo kommune forlenger den sosiale nedstengingen av Oslo i minst to uker til. Det har byrådet bestemt. Det vil si at alle arbeidsgivere fortsatt får påbud om å be sine ansatte om å jobbe hjemmefra. 

En mann sitter og snakker

FORLENGER TILTAK: Byrådet har besluttet å forlenge koronatiltakene i Oslo fram til 21. januar. Det kunngjorde byrådsleder Raymond Johansen i dag. Bildet er fra november da han kunngjorde de mest omfattende koronatiltakene i Oslo halvannen måned før jul. (Arkivfoto) 

Foto: Skjermdump
Byrådet innførte 10. november en sosial nedstenging av Oslo, og forlenger nå nedstengingen fram til 21. januar, med noen presiseringer og innstramminger. For de tilsatte på Universitetet i Oslo vil dette bety at påbudet til arbeidsgiver om å oppfordre alle de tilsatte om å jobbe fra hjemmekontor så sant det er praktisk mulig, fortsatt står ved lag.  Nå gjelder det altså fram til 21. januar. 
 

– Ikke noe valg

 

Dette er koronatiltakene som gjelder for Oslo fra 7. januar:

 • Alle innendørs arrangementer er forbudt.
 • Utendørs kan det gjennomføres arrangementer med maksimalt 200 personer. Oslo kommune støtter den nasjonale anbefalingen om å utsette alle arrangementer.
 • Alle virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- og fritidsaktiviteter må holde stengt. Det gjelder blant annet kinoer, teatre, lekeland, treningssentre, idretts- og svømmehaller. 
 • Følgende virksomheter kan holde åpent: tros- og livssynshus, biblioteker, gallerier og annen utsalg av kunst, steder der det pågår aktiviteter for toppidretten og profesjonelle aktører, samt rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt på treningssentre og lignende steder.
 • Maksimalt 10 personer kan delta på gudstjenester og livssynsamlinger. 
 • Butikker og kjøpesentre må sørge for nødvendig vakthold og sørge for at det ikke er flere tilstede i lokalet enn at kundene kan holde minst to meters avstand.
 • Det gjelder påbud om munnbind innendørs på offentlig sted og offentlig transport der man ikke kan opprettholde minst en meters avstand. Påbud om munnbind i taxi, både for sjåfør og passasjerer.
 • Breddeidrett og innendørs fritidsaktiviteter for barn, voksne og ungdom er stengt.
 • Skjenkestopp med forbud mot alkoholservering. Serveringssteder kan holde åpent, uten å servere alkohol.
 • Det gjelder rødt nivå på ungdomsskolen og videregående skoler. I barnehager og barneskoler gjelder gult nivå.
 • Påbud om hjemmekontor så langt det er praktisk mulig, og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor.
 • Antall mennesker i private sammenkomster skal ikke overstige 10 personer. Alle må kunne holde minst en meters avstand. Oslo kommune støtter regjeringens anbefaling om ikke å dra på besøk eller motta besøk de neste to ukene. 

Byrådet vil vurdere tiltakene på nytt før 21. januar.

(Kilde: Oslo kommune)

– Som forventet har smittetallene skutt i været nå på nyåret, sannsynligvis som følge av samvær i julen og reiser. Smittetallet er i dag over 200 i Oslo for første gang siden 19. november. Vi har derfor ikke noe annet valg enn å forlenge nedstengingen, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding fra Oslo kommune.  Avgjørelsen til byrådet betyr at alle koronatiltakene som ble innført i begynnelsen av november fortsatt gjelder. I tillegg blir nå også all innendørsaktiviteter for de minste barna forbudt. Det blir også helt slutt på den begrensede åpningen av fritidsklubbene, går det fram av pressemeldingen.  

Sist helg gav regjeringen beskjed til alle universiteter, høgskoler og fagskoler om at det bare måtte holdes digitale forelesninger fram til og med 18. januar. Studentene ble anbefalt å utsette reisen til studiestedet, for å unngå økt smittefare på buss, fly, tog eller båt. Avgjørelsen fikk kritikk fra både studentledere, rektorer og politikere.  
Nå har altså byrådet i Oslo bestemt seg for å videreføre  koronatiltakene som ble innført i november, samtidig som de skjerper på inn på noen områder. Begrunnelsen er den økte smitten den siste uken. 

Etter en periode med lavt antall tester i juleferien har testtallene økt kraftig denne uken. Mandag og tirsdag denne uken har det blitt avlagt nesten 4.000 tester per dag, mot under 1.000 på de roligste dagene i julen, står det i pressemeldingen som er lagt ut på Oslo kommunes nettsider. 

– Det høye antallet tester lover godt for å fange opp så mye smitte som mulig, for å kunne spore den og for å kunne bryte smittekjeder. Jeg oppfordrer på det sterkeste alle med symptomer til å teste seg: Husk at test er gratis, at vi har over 20 teststeder i byen og at det er mulig å teste seg hjemme om man ikke er i stand til å komme seg til teststedene, sier Johansen. 

Håper å få presset smitten ned

De fleste tiltakene regjeringen innførte for hele landet fra mandag har allerede vært gjeldende for Oslo siden begynnelsen av november. Disse gjelder fortsatt som en del av den sosiale nedstengingen. I tillegg har byrådet besluttet å opprettholde det Oslo-spesifikke forbudet mot alle arrangementer, samt utvide forbudet mot utendørs fritidsaktiviteter til også å gjelde barn i barneskolealder og yngre.

– Statsministeren kom søndag med en oppfordring til alle om å i all hovedsak unngå besøk i private hjem fram til 19. januar. Den oppfordringen støtter selvsagt Oslo kommune opp om. Forhåpentlig kan vi med en ekstra innsats nå få presset smitten ned igjen, sier byrådslederen. 

Kan sette 63 000 vaksiner i uken

Oslo kommune la fram sin vaksinasjonsplan 18. desember, og har med denne kapasitet til å sette

63 000 vaksiner i uken. Kommunen har snart opprettet 15 vaksinasjonssentre som vil være bemannet til å sette vaksiner 7 dager i uken.

Kommunen følger de nasjonale prioriteringene for rekkefølgen på vaksinasjon, og vil ha vaksinert alle beboere på sykehjem med den første av de to nødvendige dosene i neste uke.

Smitteutviklingen i Oslo:

 • Det er registrert 1471 smittede i Oslo de siste 14 dagene.
 • Det er flest smittede i alderen mellom 20–29 år.
 • De siste 7 dagene, og hittil i dag, er det registrert flest smittede i bydelene Grünerløkka (99 smittede), Alna (99) og Gamle Oslo (86). 
 • Bydelene med høyest antall smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene er Stovner (564), Søndre Nordstrand (417) og Grorud (303).
 • De siste 14 dagene er totalt 22 726 personer testet for Covid-19 i Oslo. Tirsdag 5. januar ble 3406 personer testet. Kommunen har fremdeles mye ledig testkapasitet. (Kilde: Oslo kommune) 

– Vi ønsker å få vaksinert så mange som mulig så fort som mulig, og har meldt fra om det til FHI. Det etableres vaksinasjonssentre i alle bydeler som vil ta seg av vaksineringen. Nå er det viktig at de som er i utsatte grupper enten på grunn av høy alder eller underliggende sykdommer takker ja til å ta vaksinen. Det er helt avgjørende at mange lar seg vaksinere for at vi skal kunne lette på tiltakene, sier byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Robert Steen (Ap).

 

Emneord: Koronaviruset, Koronavirus, Arbeidsforhold Av Martin Toft
Publisert 6. jan. 2021 16:23 - Sist endra 6. jan. 2021 16:28
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere