Koronatiltakene holder fram i Oslo

Oslo kommune holder fram med de strenge koronatiltakene som ble innført i november.  Skjenkestoppen blir ikke opphevet, men alle barn i barneskolealder kan begynne med innendørs trening og andre fritidsaktiviteter. 

En mann sitter ved en mikrofon og taler

HOLDER FRAM: Koronatiltakene i Oslo holder fram. Det blir bare lettelser for innendørs trening og aktiviteter for barn i barneskolealder, opplyste byrådsleder Raymond Johansen i dag.  (Skjermdump)

Foto: Skjermdump

Smittesituasjonen er fortsatt alvorlig i Oslo og byrådet viderefører derfor den sosiale nedstengingen. Samtidig åpnes det igjen for innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn i barneskolealder, skriver byrådet i Oslo i en pressemelding. 

– Mange europeiske land står nå i en svært krevende situasjon, med galopperende smitte og et helsevesen som står i fare for å knele. Jeg er glad for å kunne si at vi fortsatt har god kontroll i Oslo. Vi ser at tiltakene våre virker. Likevel har smittetallene vært høye på starten av året, og vi er derfor nødt til å videreføre den sosiale nedstengingen. Samtidig er jeg glad for å kunne åpne noe opp for barn, og vi kommer til å vurdere ytterligere lettelser framover dersom smittetallene går ned, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på dagens pressekonferanse. 

Byrådets beslutning innebærer at innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn innendørs kan gjennomføres fra torsdag 21. januar klokken 12. Også fritidsklubbene i Oslo kan holde åpent med maks 20 til stede samtidig, i tillegg til ansatte.

Ungdomsskoler og videregående skoler skal fortsatt være på rødt nivå, men dersom den nedadgående smittetrenden fortsetter vil byrådet vurdere å gå til gult nivå for ungdomsskoler og åpne fritidsaktiviteter også for ungdomsskoleelever. 

Tiltakene er i utgangspunktet videreført til 4. februar, men byrådet vil vurdere smittesituasjonen og eventuelle lettelser allerede neste uke.

Kappløp mellom smitten og vaksinen

Mens det i uke 1 var 159 smittetilfeller i snitt hver dag i Oslo, var antallet 119 i uke 2. Det er flest smittede blant unge voksne i 20-årsalderen. Husstanden er det klart mest vanlige smittestedet etterfulgt av arbeid. Kommunen har fortsatt god testkapasitet, og totalt testet 19.855 personer seg i uke 1 og 15.891 i uke 2.

Oslo kommune har kapasitet til å sette 110.000 vaksiner i uken, og er nå godt i gang med å vaksinere de som bor hjemme.

– Vi er veldig nære å få vaksinert alle sykehjemsbeboere to ganger. Derfor må vi klare å holde smittetrykket nede på sykehjemmene. Samtidig har vi svært god kapasitet til å vaksinere svært mange i befolkningen for øvrig, men er selvsagt avhengig av at vi får tilgang til nok vaksiner. Dette kappløpet må vi vinne – særlig når vi nå ser oppløpssiden av et maraton som har vart over 10 måneder, sa helsebyråd Robert Steen (Ap).

– Sosioøkonomiske forskjeller

Han trakk også fram at det var sosioøkonomiske forhold som gjør at det er høyere smitte i de østlige bydelene enn i de vestlige.

– De har jobber der de er ute blant folk, og de bor i trange leiligheter. De har ikke mulighet til å jobbe fra hjemmekontor eller er så heldige at de kan bo på et eget rom, skilt fra resten av familien i eget hus, om de må i karantene, understreket Robert Steen. 

– Det handler også om språk og kultur, men først og fremst handler det om sosioøkonomiske forskjeller, la han til. Han viste også til at ulikheter ikke skal være en akseptabel forklaring på hvordan smitten sprer seg i Oslo.  

– Derfor har vi satt i gang målrettede tiltak for å forsterke kommunikasjon, forsterke testing og smittesporing i utsatte deler av byen.  Dette er et arbeid vi gjør i nært samarbeid med de nasjonale myndighetene på helsesiden. Målet er nå fram til alle de av oss som i liten grad benytter testtilbud og ikke fanger opp informasjon om smittevernstiltak gjennom tradisjonelle medier eller byens nettsider. Vi bruker allerede mobile teststasjoner for å oppsøke folk i områder med høy smitte. Det vil vi nå forsterke. Vi skal ha folk som går rundt og banker på dører, opplyste han. 

Robert Steen var også opptatt av at smittetrykket i Oslo kunne øke når det kommer flere utvekslingsstudenter og arbeidstakere fra andre land i løpet av neste uke. 

Emneord: Koronavirus, Koronaviruset Av Martin Toft
Publisert 20. jan. 2021 13:56 - Sist endra 20. jan. 2021 19:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere