Forsker Grand Prix: – Ikke avhengig av NRK

Forskningsrådet har ikke mottatt beskjed fra andre universiteter enn UiO om at de vurderer å trekke seg.

Kvinne applauderes etter å ha vunnet en gjev pris.

VANT: Tora Söderström Gaden vant den nasjonale finalen av Forsker Grand Prix i 2020. UiO har varslet at de nå vurderer å trekke seg fra konkurransen.

Foto: Yngve Vogt
I forrige uke kom Uniforum med nyheten om at UiO vurderer å trekke seg fra Forsker Grand Prix. Universitetet er usikker på hvorvidt de får tilstrekkelig igjen for deltakelse i konkurransen, blant annet med tanke på forskningsformidling ut mot samfunnet. NRK har også meldt at de vil droppe å sende programmet i år på bakgrunn av at seertallene ikke var på det nivået de hadde håpet på. 
 
Forskningsrådet ønsket ikke å kommentere saken da den først ble kjent, men svarer nå Uniforum i en e-post. De avventer nå et endelig svar fra UiO om deltakelse. Hvordan en eventuell UiO-utmeldelse fra konkurransen vil påvirke den kan de foreløpig ikke si noe om, men ingen andre institusjoner har så langt fulgt i fotsporene til et av Norges største universitet.

– Har vært viktig for deltakerne

– Hvilken betydning dette har for konseptet er for tidlig å svare på. Det er foreløpig ikke kommet signaler fra andre om at de vurderer det samme, skriver Vikki Cruz, som er avdelingsdirektør for Identitet og innhold, i en e-post.
 
– Gjennom Forsker Grand Prix får unge forskere en unik opplæring i formidling, budskapsformulering, scene- og stemmetrening mm som ikke finnes andre steder. De over 500 forskerne som har vært igjennom programmet sier de har fått økt mestring i formidling på ulike arenaer, og at det har skapt økt oppmerksomhet om forskningsprosjektet og institusjonen, sier hun. 
 
Cruz viser til at konkurransen er populær og anerkjent innenfor forskningsmiljøene, og at 2020 ikke nødvendigvis er det beste året å ta utgangspunkt i.
 
– Forsker Grand Prix-showene er populære arrangementer som historisk har fylt saler på opptil 500 seter med et relativt ungt publikum. I 2020 har naturligvis antallet fysisk publikum vært redusert, men vi ser at vi har nådd flere gjennom strømming av arrangementene, forteller hun.

– Ikke avhengig av NRK

UiO pekte i sitt svar til Uniforum blant annet på NRKs avgjørelse om å droppe sendingen, som vil legge begrensninger på formidlingspotensialet. Cruz forteller imidlertid at statskanalens beslutning ikke er så avgjørende for de som man kanskje skulle tro.
 
– Populariteten til, og stemningen under showene er ikke avhengig av at NRK sender dem. Det har selvfølgelig vært en positiv ekstra dimensjon og motivasjon for de som står på scenen, men Forsker Grand Prix er opprinnelig satt opp for å være fysiske arrangementer, og ikke sterkt tilrettelagt for TV-produksjon, forklarer hun.  
         
Jobbes det nå med å endre formatet på konseptet, eller kanskje et nytt konsept?
 
– Vi jobber hele tiden med å forbedre konseptet, og det kommer vi til å fortsette med. Vi har gjort oss en god del positive erfaringer med heldigitale konsepter under pandemien. Vi når ut til mange flere. Dette ønsker vi å videreutvikle på en måte som også ivaretar behovet for trening på formidling og budskapsformulering, sier Cruz, og legger til:
 
– Trening på formidling og budskapsformulering var nettopp grunnen til at vi startet Forsker Grand Prix i sin tid.
Emneord: Forskningsformidling, kommunikasjon Av Knut Anders Finnset
Publisert 21. jan. 2021 15:38 - Sist endra 21. jan. 2021 17:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere