DEBATT: Nils Chr. Stenseth: – Dette er diplomati gjennom forskningssamarbeid

Gjensidig tillit og jevnbyrdighet på individnivå har store positive ringvirkninger – både faglig og mellommenneskelig, skriver UiO-professor Nils Chr. Stenseth i et svar på Kina-kritikken fra styremedlem i Hongkongkomiteen, Arne Melsom. 

En mann med skjegg og briller sitter ved et bord

POLITIKK OG KULTUR: Jeg har videre påpekt at jeg snakker ikke bare fag med de kollegaer jeg treffer i de land jeg har forskningssamarbeid med, men også politikk og kultur, skriver UiO-professor Nils Chr. Stenseth i et svar til Arne Melsom. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

Arne Melsom uttrykker i Uniforum 18. januar skuffelse over mitt svar til ham. Jeg forstod – og forstår – at han vil jeg skal «ta et oppgjør med kinesiske myndigheter, med hvordan de legger begrensende rammer for forskning, og deres selektive forhold til forskningsresultater». Det kommer jeg ikke til å gjøre – i tråd med hvordan jeg forholder meg til myndigheter i de mange andre land jeg har forskningssamarbeid med.

Jeg vil igjen understreke at jeg først og fremst er forsker med basis innen grunnleggende naturvitenskap, og det jeg formidler via media er hva jeg har førstehånds kunnskap om. Jeg har videre påpekt at jeg snakker ikke bare fag med de kollegaer jeg treffer i de land jeg har forskningssamarbeid med, men også politikk og kultur. Som jeg sa, så lærer vi om hverandres politiske og sosiale system. Gjensidig tillit og jevnbyrdighet på individnivå har store positive ringvirkninger – både faglig og mellommenneskelig. Med en slik plattform diskuterer jeg nettopp slike forhold som Melsom refererer til – og mange andre. Men det vil være ødeleggende for alle parter å gjøre dette via media.

Jeg arbeider for øvrig i tråd med norsk utenrikspolitikk, som innebærer å etablere forskningssamarbeid med forskergrupper utenfor Norge – det være seg i Kina, Storbritannia, Frankrike, USA eller andre land – når det er et reelt samarbeid som prioriteres og fylles med substans fra begge sider. Dette har jeg hatt stor glede av i en rekke land – deriblant i Kina. Jeg opplever at gleden har vært gjensidig hos mine utenlandske kollegaer.

Dette er diplomati gjennom forskningssamarbeid – vitenskapsdiplomati, om man vil.

 

Emneord: Akademisk frihet, Menneskerettar, Kina, Internasjonalisering Av Nils Chr. Stenseth, professor ved Universitetet i Oslo
Publisert 26. jan. 2021 15:56 - Sist endra 27. jan. 2021 00:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere