Studentleder Andreas Trohjell og Ap kritiserer regjeringens nye koronatiltak

Både Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Nina Sandberg og leder for Norsk studentorganisasjon, Andreas Trohjell mener regjeringens siste koronatiltak ble iverksatt på for kort varsel.  Statsråd Henrik Asheim mener de varslet så tidlig de kunne. 

En mann står midt i en gate

KUNNE SNAKKET FØR: NSO-leder Andreas Trohjell reagerer på at studentene blir bedt om ikke å innfinne seg på institusjonene før 18. januar. – De kunne snakket med institusjonene og sektoren om dette før jul, sier han.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold/NSO

Det var lørdag kveld det ble kjent at regjeringen ville beslutte å be alle universitetene, høgskolene og fagskolene om å ha bare digital og ingen fysisk undervisning fram til 18. januar.  Samtidig ble studenter som hadde tilbrakt jule- og nyttårshelgen hos familien, oppfordret til å utsette hjemreisen til studiestedet. 

• Les i Uniforum: Digital undervisning for alle studenter fram til 18. januar

– Venter mer av statsråden

Arbeiderpartiets talsperson for høyere utdanning, Nina Sandberg mener regjeringen burde vært tidligere ute med å forberede studentene på at et slikt tiltak kunne blitt satt i verk. 

– Når regjeringen åpnet for hjemreiser til jul, var det med visshet om at returen ville bety stor smitterisiko. Vi er ikke i en tidlig fase i pandemien lengre, og venter mer av statsråden. Regjeringen burde allerede fra start forberedt studenter og læresteder på at januar kunne bety digital undervisning og anbefaling om ikke å returnere, gir stortingsrepresentant Nina Sandberg uttrykk for i en epost til Uniforum.  

– Skaper usikkerhet og uforutsigbarhet

Også leder av Norsk studentorganisasjon Andreas Trohjell kritiserer regjeringen for at den ikke hadde sendt ut signaler om dette tidligere. 

– Det handler om tydeligheten i budskapet, som jeg opplever som mangelfull. Og tidspunktet, at dette kommer en sen lørdag kveld. Dette skaper usikkerhet og uforutsigbarhet for studenter, for eksempel for studenter som hadde billetter til nattoget på søndag, sier han til Forskerforum.

Nina Sandberg tror mange studenter får store vanskeligheter siden varselet kom så sent. 

– Nå er mange studenter hjemme uten nødvendig studiemateriell, og mange må kjøpe ny billett. Arbeiderpartiet har etterlyst større forutsigbarhet og økonomisk trygging for studentene. Vi forstår også at rektorene reagerer på å måtte hoppe på helt unødvendig kort varsel, sier hun. 

Andreas Trohjell deler det synspunktet.  

– For meg høres det ut som dette var en forventet situasjon. De kunne snakket med institusjonene og sektoren om dette før jul, sier han til Forskerforum. 

– Går ut over studentenes økonomi 

Nå frykter Nina Sandberg at det siste koronatiltaket kan går hardt ut over studentene. 

– Regjeringens manglende forståelse for studentenes situasjon går ut over studentenes økonomi og studiesituasjon. Pandemien kan ikke møtes av en regjering som dikterer alene, men i dialog med, og med forutsigbarhet for universitets- og høgskolesektoren, avslutter Sandberg.  

Både prorektor Jon Magnussen ved NTNU og rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø er kritiske til det siste koronatiltaket til regjeringen.   I en twittermelding skriver Magnussen: «Ingen stor tilhenger av etterpåklokskap, men dette burde faktisk vært mulig å forutse og varsle tidligere enn kl 2300 kvelden før titusener av studenter hadde planlagt retur til studiested", skriver Forskerforum. 

Husebekk kommer med den tøffeste kritikken. – Det er sterkt kritikkverdig, og jeg likte det ikke. Vi forventer mer enn dette. Så langt ut i pandemien forventer vi litt mer av regjeringen enn det vi gjorde i mars i fjor, sier Husebekk til Khrono.

Rektor Svein Stølen ved UiO tar tiltaket langt roligere, noe han, ifølge Forskerforum, gir uttrykk for i en tekst på Facebook: " Vi må ikke overdramatisere regjeringens vedtak – om det enn kunne vært kommunisert bedre. I praksis er det første uken med undervisning som blir digital i stedet for fysisk, men campus blir ikke stengt ned", skriver han.  

Henrik Asheim mener regjeringen varslet studenter og ansatte så tidlig som mulig

Uniforum har også forelagt kritikken fra Aps Nina Sandberg og NSO-leder Andreas Trohjell overfor  forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.  Han forsvarer måten regjeringen satte i verk tiltaket på. 

– 28. desember fikk regjeringen beskjed fra Folkehelseinstituttet at de ikke ville anbefale nye tiltak på daværende tidspunkt, men vente til å starten av januar. Klokken 16.00 på lørdag fikk vi de nye anbefalingene og samme kveld ga vi informasjon til studenter og ansatte ved fagskoler, høyskoler og universiteter om anbefalingene som berørte dem. Dette var altså nærmere et døgn før elever, lærere og resten av befolkningen fikk beskjed. Vi hadde to muligheter, ta det ut lørdag kveld eller vente til søndag kveld, da valgte vi å gi informasjon så tidlig som mulig, svarer Henrik Asheim i en epost til Uniforum.
 
Han mener det hadde vært vanskelig å bestemme slike tiltak langt frem i tid.
– Jeg har stor forståelse for at studenter, ansatte og alle andre i samfunnet gjerne skulle hatt informasjon tidligere. Men vi kan ikke iverksette inngripende tiltak for tidspunkt langt frem i tid. Det betyr at vi for eksempel ikke kunne sagt før jul at ingen studenter og elever fikk møte på lærestedet sitt flere uker frem i tid, fremholder han. 

– En sterk anbefaling

– Selve tiltaket er en sterk anbefaling om at all undervisning og alle arrangementer ved fagskoler, høyskoler og universiteter gjøres digital frem til 18. januar. Som en konsekvens av dette kan de som har anledning eller ønsker det,  bli igjen der de har feiret jul og nyttår fordi de uansett ikke vil kunne møte fysisk på lærestedet sitt. Men det er ikke forbud mot å reise til studiestedet sitt, understreker han. 
Ifølge Khrono hadde Henrik Asheim tidligere i dag et møte med flere universitets- og høgskolerektorer som var kritiske til de siste koronatiltakene regjeringen innførte i helgen.  Møtet har bidratt til å gjøre rektorene mer fornøyde, skriver avisa.  
 
Emneord: Koronaviruset, Koronavirus, Studentforhold, Arbeidsforhold Av Martin Toft
Publisert 4. jan. 2021 16:53 - Sist endra 4. jan. 2021 17:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere