Jakter ny direktør for Naturhistorisk museum

Universitetet har lyst ut stillingen som direktør for Naturhistorisk museum etter at Tone Lindheim går av 30. september.

FERDIG: Tone Lindheim har vært direktør ved museet siden 2015. Nå er UiO på jakt etter etterfølgeren hennes. Foto: Ola Gamst Sæther

Universitetet i Oslo har nå lyst ut stillingen som direktør ved Naturhistorisk museum. Tone Lindheim er ferdig etter fem år i sjefsstolen, og Jan T. Lifjeld, som er professor i ornitologi, fungerer som direktør fram til en ny person er tilsatt. 

I utlysningnen heter det at søkeren bør ha professorkompetanse, men dette kan erstattes av doktorgrad «dersom søkeren har omfattende relevant ledererfaring eller annen særlig relevant kompetanse». Det er også ønskelig at kandidaten skal ha ledererfaring fra universitetsmuseum eller forskningsinstitusjon.

Stillingen ansettes med åremål på fire år med mulighet for forlengelse, og lønnes som forskningssjef, innenfor et spenn mellom 906 000 og 1 175 000 kroner.

Naturhistorisk museum er Norges største samling av naturvitenskapelige objekter, med så mye som 65 prosent av landets totale naturhistoriske samlinger. Den ordinære bevilgningen for museet i 2020 ligger på drøyt 136 millioner kroner, og det er omtrent 150 ansatte som arbeider der. I 2018 var besøkstallet på 771 000 personer.

Drama bak fossilene

Lindheims direktørperiode ved museet har ikke gått helt stille for seg. I 2017 spredte en varsler direktørens private notater, etter å ha kommet over disse i hennes kontor. Notatene inneholdt blant annet vurderinger av ansattes innsats og evner, samt andre personlige bemerkninger.

Lindheim bedyret selv at dette ikke var hennes personlige vurderinger, men informasjon hun hadde mottatt da hun var ny i stillingen.

Saken ble etterhvert en offisiell varslingssak, og ble behandlet av universitetsledelsen. I rapporten som kom ut i 2018 fikk både Lindheim og den anonyme varsleren hard medfart, og det ble avdekket flere lovbrudd.

I stillingsutlysningen som nå er ute presiserer universitetet at de er på utkikk etter en kandidat med «åpen og inkluderende lederstil», og som «motiveres av å skape og arbeide i et godt kollegialt fellesskap». Søknadsfristen på stillingen er 8. oktober.

Av Knut Anders Finnset
Publisert 22. sep. 2020 13:13 - Sist endra 22. sep. 2020 13:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere