NEKROLOG: Ulla Uberg (1954-2020)

Ulla har, ved sin massive innsats, personlige egenskaper og systematisk arbeid etterlatt UiOs kunstsamling i veldig god stand og lagt grunnlaget for at den skal bli godt ivaretatt også i fremtiden, skriver Arne Benjaminsen, John Skogen og Leif Johnny Johannessen i denne nekrologen. 

En smilende kvinne med rødt hår

DØD: Ulla Uberg døde 6, august 2020. Hun ble 66 år gammel. Siden 2004 var hun kunstforvalter ved UiO og ansvarlig for kunstsamlingen. 

Foto: UiO

N E K R O L O G

Inger Hjørdis Ulla Uberg, kurator for Universitetet i Oslos kunstsamling som er underlagt Eiendomsavdelingen, døde av kreft den 6. august, 66 år gammel.

Ulla fikk en alvorlig kreftdiagnose like før påske i år og gikk bort etter bare noen få måneders sykdom. Det er ufattelig hvordan livet kan endres så brutalt fra så mye livsglede og energi til stor sorg på kort tid.

Ulla, som var utdannet cand.philol med hovedfag i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo, startet i jobben som kurator ved UiO 1. juni 2004. Hun hadde da lang erfaring fra norsk kunstforvaltning gjennom blant annet arbeid som intendant ved Christiansands kunstforening og Sørlandets Kunstmuseum, og leder for Norske Kunstforeningers Landsforbund. UiOs kunstsamling har over 1600 ulike gjenstander fra skulpturer, portretter, malerier og grafikk, til de store verkene til Edvard Munch i Universitetets aula i sentrum. Med sin unike kombinasjon av fagkunnskap, organisatorisk talent, arbeidskapasitet, formidlingsevne og livsglede formet Ulla raskt stillingen til den dypt respekterte og anerkjente posisjonen kunstforvaltningen har i dag.

Gjennom over 15 år utviklet Ulla forvaltningen av universitetets kunstsamling på en eksemplarisk måte. Den ble en viktig del av UiOs forvaltning og faglige formidling, og en viktig del av UiOs posisjon som kulturinstitusjon. Et arbeid som også ble til inspirasjon for andre forvaltere av offentlig kunst.

Ulla var alltid blid, raus og til stede. Med sin store kjærlighet for kunst og UiOs store og varierte samling, gjennomførte hun like gjerne omvisninger for ambassadører og offisielle gjester, som innføring i kunstsamlingen for nye ansatte og studenter ved UiO. Ulla hadde gjennom mange år en fast spalte i Uniforum der hun fortalte og forklarte kunstverk på UiO for å øke opplevelsen for brukere og besøkende på UiOs ulike campuser. I forbindelse med restaureringen av Universitetets aula i 2011 ledet Ulla arbeidet med sikring og konservering av de 11 kjente maleriene av Edvard Munch. Hun deltok også aktivt i kunstnerisk utsmykning i forbindelse med nye byggeprosjekter. Her kan spesielt nevnes hennes bidrag til både Ole Johan Dahls hus på Blindern i 2011 og nå sist Domus Juridica i sentrum som åpnet i januar 2020.

Ulla var et samfunnsengasjert menneske som i tillegg til å bidra til UiOs samfunnsoppdrag og rolle som kulturinstitusjon, blant annet deltok aktivt i Oslo kirkemusikkfestival og som meddommer.

Ulla har, ved sin massive innsats, personlige egenskaper og systematisk arbeid etterlatt UiOs kunstsamling i veldig god stand og lagt grunnlaget for at den skal bli godt ivaretatt også i fremtiden.

Vi er mange som føler et stort tomrom etter at Ulla gikk bort så alt for tidlig. Hun vil bli dypt savnet. Takk for at vi fikk lov til å bli kjent med deg.

Ulla etterlater seg mann og en datter. Våre tanker går til hennes lille flokk som hun så ofte snakket varmt om.

Vi lyser fred over Ullas minne.

 

(En kortere versjon av denne nekrologen er tidligere publisert i Aftenposten)

Emneord: Kunst Av universitetsdirektør Arne Benjaminsen, eiendomsdirektør John Skogen og plan og utrediningsdirektør Leif Johnny Johannessen, UiO
Publisert 20. aug. 2020 15:51 - Sist endra 20. aug. 2020 15:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere