Åtte av ti nordmenn har høy tillit til forskning

76 prosent av innbyggerne i Norge har meget høy eller ganske stor tillit til helseforskning. Klimaforskning skårer en god del mindre, mens det er færrest som har høy eller ganske stor tillit til kjønns- og likestillingsforskning.

GLEDE: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim har grunn til å vise glede over nordmenns høye tillit til forskning. Her er han som statsrådvikar på besøk på UiO i 2017.(Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

Det viser tallene fra Forskningsrådets siste befolkningsundersøkelse. Selv om mange uttrykker skepsis, har likevel 84 prosent av befolkningen meget eller ganske stort tillit til forskning generelt. Og når det gjelder kjønns- og likestillingsforskningen, gir 50 prosent av de spurte opp at de har svært høy tillit også til den forskningen. Det melder Forskningsrådet på sine nettsider.

13 av 100 er skeptisk til klimaforskning

Bare 13 prosent av befolkningen sier de har liten eller svært liten tillit til klimaforskning, mens 56 prosent uttrykker at de har meget høy eller stor tillit.

 - Det er betryggende å se at nordmenns tillit til forskning generelt er høy, men det er urovekkende at klimaspørsmålet synes å være noe som skaper polarisering blant folk også når det gjelder forskningen, sier administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen i meldingen som ligger på Forskningsrådets nettsider.

Folk med utdanning utover videregående skole har betydelig større tillit til forskning enn andre. Dette gjelder klimafeltet mer enn de andre feltene.

Minst tillit til forskning finansiert av næringslivet

Forskning som er finansiert av internasjonale forskningsprogrammer (som for eksempel EUs forskningsprogram) har klart høyest tillit (67 prosent), offentlig finansiert forskning ligger som nummer to (59 prosent), organisasjoner og stiftelser deretter (47 prosent), mens næringslivsfinansiert forskning scorer lavest (31 prosent).

Kunne bare nevne May-Britt Moser og Edvard Moser

Folk er også blitt spurt om de kunne nevne navnet på en nålevende norsk forsker. Bare 27 prosent av dem klarte det, og de som ble nevnt var nobelprisvinnerne i medisin May-Britt Moser og Edvard Moser.

Det er byrået Kantar som har laget undersøkelsen på oppdrag fra Forskningsrådet.

3468 personer har blittt spurt og 1075 har svart. Det gir en svarprosent på 31.

Undersøkelsen ble gjort i november i fjor.

 

Emneord: Forskning, Forskningsformidling
Publisert 4. mars 2020 13:18 - Sist endra 4. mars 2020 13:18
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere