Koronaviruset: 200-300 medisinstudenter ved NTNU har vært i en smittesituasjon

2000 studenter er sendt hjem fra Øya og Tunga i Trondheim mens NTNU forsøker å få oversikt over koronafaren.

SENDE HJEM STUDENTER: Medisindekan Björn Gustafsson ved NTNU har sendt hjem alle medisinstudentene, og foreløpig avlyst undervisningen. 

Foto: Mari Rian Hanger/Universitetsavisa

Ingen studenter fra Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU kan jobbe på sykehuset, melder St. Olavs hospital tirsdag.

På grunn av mulig koronasmitte fikk studentene ved Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU beskjed om å dra hjem tirsdag.

2000 studenter sendt hjem

Dekan Björn Gustafsson sier til Universitetsavisa at det dreier seg om cirka 2000 studenter som er sendt hjem.

- 200-300 studenter kan ha vært i en smittesituasjon. Det er cirka 2000 studenter som ikke får undervisning i dag, sier Gustafsson.

Årsaken er at en student som har symptomer på koronaviruset, har vært på forelesning på Tunga. Videre har hun vært på håndballkamp med ni medisinstudenter. Disse ni studentene har vært på sykehusområdet på Øya tirsdag.

Studenten med koronasymptomer har en mor som har fått påvist smitte og en far med symptomer, ifølge Gustafsson.

- Personer hun har vært i kontakt med de siste dagene, skal vi eventuelt holde hjemme en stund, sier dekanen.

Venter på prøvesvar

Gustafsson venter svar på prøvene for å få klarhet i om studenten er smittet tirsdag ettermiddag eller kveld.

- Hvis det viser seg at hun ikke er smittet skal vi ta en vurdering sammen smittevernoverlegen i kommunen på om studentene kan komme tilbake som normalt onsdag. Vi håper på det, sier han.

Det jobbes nå med smittesporing for å finne ut hvem fysioterapistudenten har vært i kontakt med og videre hvem de ni medisinstudentene har vært i kontakt med. Når vi finner ut hvem som er utsatt for smitterisiko sender vi dem hjem og de andre kan komme tilbake.

- Siden de har vært inne på sykehusområdet vil vi vite hvem de har vært i kontakt med. Det kan også være at de har vært inn i andre miljøer. Til vi har avklart det holder vi alle hjemme.

Les også: Avlyser konferanser og doktorpromosjon

Stort problem om helsepersonell blir smittet

Gustafsson sier at om det kommer smitte inn på sykehusområdet vil det få konsekvenser for pasientene, men ikke minst for helsepersonell.

- Det var det store problemet i Kina. 50 prosent av helsepersonell var syke. Da har du ikke noen som kan ta seg av det store volumet av syke. Vi er veldig nøye med å unngå spredning av sykdom på sykehusområdet, sier han.

Dekanen tror ikke alle de 2000 studentene må holde seg hjemme onsdag, bare dem som har vært i en direkte smittesituasjon og i beste fall ingen om det viser seg at studenten ikke er smittet og at smittevernoverlegen bestemmer at det er trygt å ta i mot alle på campus.

Tirsdag ettermiddag informerte Gustafsson dekanmøtet ved NTNU om situasjonen. Onsdag morgen er det beredskapsmøte om mulige tiltak mot koronaviruset.

- Situasjonen er i utvikling hele tiden. Sverige har satt landet i høyeste beredskap. Det kan bli innført lignende tiltak her. Vi avventer oppdateringer fra Folkehelseinstituttet. Det kan bli innført strengere regler ovenifra. Statsråd Henrik Asheim har sagt at vi må begynne å forberede alternative undervisningsmetoder, som for eksempel digitale forelesninger, forteller Gustafsson.

Ønsker ikke å få samme situasjon som i Italia

- Kan det bli aktuelt å sende hjem alle NTNU-studenter?

- Der er vi ikke i dag i hele tatt, men vi ser jo hva som har skjedd i Italia. De er et par uker foran oss i sykdomsutviklingen. Vi ønsker ikke å komme i den situasjonen de er i. Derfor er vi så strenge nå. Bare i går døde 100 stykker og det er overbelastning på sykehusene.

Et tema på beredskapsmøtet blir om flere arrangementer skal avlyses. Allerede er en rekke arrangementer, som eksempelvis vårens doktorpromosjon avlyst. Gustafsson oppfordrer også studentene til å avlyse arrangementer utenfor NTNUs regi.

- Studentene holder på å vurdere om de skal avlyse store arrangementer på kveldstid. Jeg vil råde dem til det, men NTNU har ikke myndighet til å bestemme det. Alle bør forholde seg til Folkehelseinstituttets råd. Det er hver enkelt innbygers ansvar å gjøre det. Ikke for egen del, men for de som er eldre og syke i samfunnet, sier dekanen.

Emneord: Koronavirus, Medisin, Studentforhold Av Kristoffer Furberg og Mari Rian Hanger/Universitetsavisa
Publisert 10. mars 2020 16:14 - Sist endra 10. mars 2020 16:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere