Hjernen blir tema for Forskningsdagene

Hjernen settes på dagsordenen under Forskningsdagene i september, melder Forskningrådet. Det er fortsatt det kroppsorganet vi vet minst om.

Et illustrasjonsfoto av en hjerne

HJERNEKUNNSKAP: Hjernen blir hovudtemaet under Forskningsdagene til høsten, melder Forskningsrådet.

Foto: Illustrasjon:Shutterstock

– Hjernen vår er en komplisert struktur, som består av milliarder av nerveceller. I samspillet mellom disse oppstår det som er menneskelig. Selv om vi vet mye, trenger vi mer kunnskap om den friske hjernen for å kunne forebygge og behandle sykdommer, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen i en pressemelding.

– Under Forskningsdagene inviterer vi hele landet til dialog om mange av disse spørsmålene.

Forskningsdagene er en forskningsfestival som går av stabelen i slutten av september hvert år. I år er datoene 16.—27. september. Festivalen foregår over hele Norge, og hundrevis av forskere møter barn og voksne og forteller om hva de gjør. I fjor deltok 85 000 mennesker på over 400 arrangementer over hele landet.

– Norge har gode miljøer for hjerneforskning, både grunnleggende forskning og forskning for kunnskap praktisk pasientbehandling. Forskningsrådet har finansiert mange av disse prosjektene og vi har også verdensledende forskningsmiljøer innen feltet, sier Røttingen.

NORBRAIN har for eksempel bidratt til Nobelprisen til Moser og Moser for oppdagelsen av hvordan stedsansen fungerer. 

Norsk senter for forskning på mentale lidelser (NORMENT), som ledes av professor Ole A. Andreassen ved Universitetet i Oslo, forsker for å finne svar på hvorfor noen mennesker utvikler alvorlige psykiske lidelser. Også Andreassen er internasjonalt anerkjent for sin hjerneforskning.

I Norge forskes det også på nevrologiske sykdommer som MS, ALS, Parkinson og demens. Det første forskningssenteret for klinisk behandling av disse sykdommene ligger på Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

Andre arbeider med å identifisere hvordan livsstil og genetikk påvirker hjernen. Dette er pågår blant annet som en del av EU-prosjektet Lifebrain. I tillegg drives interessant forskning innen neuroinformatikk, i The Human Brain project. Det handler om å bruke matematikk til å forstå hjernen.

Publisert 8. jan. 2020 11:33 - Sist endra 8. jan. 2020 11:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere