Disse fem har søkt direktørstillingen på Kulturhistorisk museum

Håkon Glørstad ønsker seg en ny periode som direktør for Kulturhistorisk museum. Blant utfordrerne er historikeren Nils Rune Langeland.

Håkon Glørstad på trappa til Kulturhistorisk museum i sentrum

VIL FORTSETTE: Professor i arkeologi Håkon Glørstad har vært direktør for vikingskipene og resten av KHM siden 2014. Nå ønsker han en ny åremålsperiode.

Sist fredag gikk søknadsfristen ut for åremålsstillingen som direktør for Kulturhistorisk museum. 

Fem personer har søkt stillingen. Fire menn og en kvinne.

Direktørens hovedansvar er ifølge utlysningsteksten «strategisk og faglig ledelse av en unik forskningsinstitusjon i en tid hvor nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy skal realiseres, hvor utstillingene i Historisk museum skal fornyes og museets rolle i utviklingen av Campus sentrum og kunnskapshovedstaden skal meisles ut.»

Kulturhistorisk museum søker ny direktør

* Kulturhistorisk museum er en del av Universitetet i Oslo og består av Vikingskipshuset på Bygdøy og Historisk museum på Tullinløkka. KHM er et forskningsmuseum og har Norges største samling av etnografiske og historiske gjenstander, fra steinalderen og frem til nyere tid. Les mer på museets nettsider
* Direktørstillingen har vært lyst ut med søknadsfrist 8. november. Stillingen er en åremålsstilling på 4 år, med mulighet til forlengelse etter kunngjøring. En kan ikke være ansatt i stillingen sammenhengende i mer enn 12 år.
* Nytt kvalifikasjonskrav til stillingen har mer eller mindre utelukket utenlandske søkere.
* Nåværende direktør Håkon Glørstad er snart ferdig med et seksårig åremål.
* Museumsstyret er innstillingsorgan for stillingen. Tilsettingen foretas av Universitetsstyret.

Les hele utlysningsteksten

Glørstad ønsker å fortsette

Blant de mest aktuelle søkerne er nåværende direktør for museet, professor i arkeologi Håkon Glørstad.

På søkerlisten står også forfatter Nils Rune Langeland, som i fjor fikk avskjed fra stillingen som professor i historie ved Universitetet i Stavanger. Langeland søkte også direktørstillingen i 2014.


Dette er den offentlige søkerlisten:

1 Filippo Olari, 41, Arkeolog, Steinhugger, IT Exkpert PR

2 Håkon Glørstad, 49, Direktør KHM, Oslo

3 Ellen Marie Sæthre-McGuirk, 43, Professor, Bodø

4 Nils Rune Langeland, 55, Forfatter, Voss

5 Kjetil Jakobsen, 54, Professor i historie, Nord universitet Bodø, Oslo

Norsk som «sentralt kvalifikasjonskrav»

Det er ikke lenge siden danske Rane Willerslev var direktør for museet. Da hans etterfølger skulle tilsettes i 2014, var Barbara Plankensteiner, visedirektør og sjefskurator ved Weltmuseum i Wien etter det Uniforum erfarer blant kandidatene som ble seriøst vurdert.

Denne gang er stillingen lyst ut kun på norsk og i Norge, med krav om god skriftlig og muntlig framstillingsevne på norsk.

– Siden arbeidsspråket hovedsakelig er norsk og dette ikke er en fast stilling, vil det ikke være hensiktsmessig å ansette kandidater som ikke behersker språket, har personaldirektør Irene Sandlie forklart til Uniforum.

Da stillingen ble lyst ut i 2014 uten et like strengt språkkrav, var det tolv søkere. Denne gang er antallet søkere altså mer enn halvert.

Av Helene Lindqvist
Publisert 14. nov. 2019 10:25 - Sist endra 22. nov. 2019 12:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere