Valgresultatet er klart: Ragnhild Hennum blir første kvinnelige jussdekan på UiO

Ragnhild Hennum vant en overbevisende seier i dekankampen, som ble avsluttet i dag.

Ragnhild Hennum i begynnelsen av valgkampen hun nå har vunnet.

Foto: Ola Sæther

Med 76,6% av stemmene ble Ragnhild Hennum valgt til den første kvinnelige dekanen ved Det juridiske fakultet i fakultetets 208-årige historie.

Les mer om Ragnhild Hennum: Dekanvalg på Jus: Reformkandidaten Ragnhild Hennum vil ha moderne pedagogiske metoder

Sammen med prodekan for studier, Tarjei Bekkedal, og prodekan for forskning, Vibeke Blaker Strand, er hun valgt for perioden 1. januar 2020 til 31. desember 2023.

Hennum var aller mest populær blant de teknisk/administrativt ansatte med hele 92,31 prosent, eller 72 av de 78 som hadde stemt i valget. 

Hun vant også overbevisende, om ikke like suverent hos de vitenskapelige ansatte, med 74,40 prosent, og hos studentene med 67,35 prosent.

Stort sprik i valgoppslutning mellom ansatte og studenter

Valgoppslutningen var høy hos de ansatte, med henholdsvis 78,14 prosent hos de vitenskapelige ansatte og 86,67 prosent blant de teknisk/administrativt ansatte. 

For studentene er resultatet omvendt, bare 15,41 prosent av studentene brukte stemmeretten i dekanvalget. 

Her ser du mer om resultatet og de valgtekniske detaljeneRagnhild Hennum valgt til ny dekan ved Det juridiske fakultet

– Jeg er glad for at vi har fått et tydelig mandat

– Det første jeg skal gjøre er å høre. Vi skal ikke sette igang noen store prosesser første januar. Og er ikke det en fridag egentlig?, sier valgvinneren til Uniforum

Hun utdyper: – Vi skal nærme oss dette med en ydmykhet. Det er en svær organisasjon hvor det skjer mye hele tiden. Vi må bli kjent med organisasjonen og oppgavene, før vi gjør endringer.

Hennum minner også om at flytteprosessen inn i det nye Domus Juridica kommer til å kreve mye ressurser. Men endringer skal det bli. 

– Så skal vi selvfølgelig jobbe med gjennomføringen av sakene våre fra programmet, selv om det ikke blir fra dag én, sier hun.

Selv om hun tar det hele med fatning, forsikrer hun Uniforum om at hun er svært fornøyd med resultatet.

–  Jeg var på ingen måte sikker på å vinne, så jeg er glad for at vi fikk et tydelig mandat. Det er første gangen vi har hatt valgkamp på Det juridiske fakultet, og jeg syns det er bra at vi klarte å ha en ryddig valgkamp. Det ønsket vi, og heldigvis tenkte motparten også på samme måte. Det var viktig for fakultetet at vi klarte å gjennomføre dette med respekt for hverandre, avslutter hun.

– Vi har gratulert Ragnhild med et flott valgresultat,  og ønsker henne all mulig lykke til i ny jobb som dekan, sier motkandidat Trine-Lise Wilhelmsen, og bekrefter dermed den kollegiale formen valget har foregått i. Hun går nå tilbake i forskningspermisjon, som hun har vært i de siste to årene. 

Profilert seg på studiereform

Dekanvalget har av mange vært ansett som et valg for eller mot de omfattende studiereformene Hennum og spesielt hennes studiedekankandidat Tarjei Bekkedal har jobbet for på fakultetet. Det kan nå se ut til at hun har fått flertallets velsignelse til å fortsette det arbeidet. 

Ragnhild Hennum i utvalg:

Født i 1967, Cand. Jur 1991, Dr Philos 1999 ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi.

Jobbet på tre av instituttene ved Det juridiske fakultet.

Viserektor og senere prorektor 2009-2017.

Ledet arbeidsgruppe mot mobbing og seksuell trakassering.

Les mer om valgkampen: Valgdebatt på Det juridiske fakultet: Skarpe motsetninger i dekankampen

En annen viktig sak i valgkampen var fordelingen av midler til nyansettelser på de ulike instituttene, der Hennum talte saken til Institutt for kriminologi og rettssosiologi, mens hennes motkandidat Trine-Lise Wilhelmsen mente at man måtte fortsette å prioritere undervisningsressurser på profesjonsstudiet i juss. 

Første gang med to kandidater

Valget av en kvinnelig dekan er ikke det eneste som har gjort dette valget spesielt. Det er trolig også første gang fakultetet har hatt to kandidater, og dermed også en skikkelig valgkamp. 

 
– Valgkomiteen hadde som ambisjon å legge til rette for et valg mellom alternativer. De to kandidat-teamenes plattformer og debattene mellom teamene har  – i det minste for mitt vedkommende – vist at dekanvalget på Det juridiske fakultet denne gangen ikke bare er et valg mellom team, men også mellom retninger. Etter det jeg har kunnet bringe på det rene, har debatten vært ryddig, sier leder for valgkomiteen, professor Finn Arnesen til Uniforum.
Han mener ikke at valgkampen har vært så avskrekkende at dette blir mer ett forsøk. Det kan godt hende det blir ny valgkamp med to kandidater om fire år.
 
– Jeg vil ikke utelukke at valgkampen som har blitt ført, kan bidra til at vi også ved neste korsvei vil se at det stiller flere kandidater til samme verv, men det er mange forhold som spiller inn. Hva fremtidige valgkomiteer vil eller bør gjøre, har jeg ikke noe syn på i dag, avslutter Arnesen.
Av Margrethe Gustavsen
Publisert 25. okt. 2019 11:39 - Sist endra 25. okt. 2019 15:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere