Rektor ønsker studentenes hjerter

Talerne på universitetets åpningsseremoni kom ikke unna klimakrise og terrorangrep.

Åpningsseremoni, avstandsbilde

STOLT REKTOR: Velkommen til Norges beste universitet, sa rektor Svein Stølen til de nye studentene.

Om summingen mellom nye og gamle kjente kunne likne alle andre år med velkomstseremoni på Universitetsplassen, bar talene i år preg av konkrete trusler mot universitetets og byens verdier.

Både rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, og ordfører Marianne Borgen tok opp nødvendigheten av fellesskap og inkludering. I ordførerens tale med en konkret referanse til terrorangrepet i nabokommunen.

– Det er sterke krefter som prøver å splitte oss, men det skal vi ikke godta, sa hun.

Snakket om UiOs samfunnsoppdrag

Stølen trakk spesielt fram universitetets viktige rolle i vanskelige tider i Norge. 

– Når det har stormet som verst, har vi vært med å sikre at vi har kommet oss videre. Nå er det deres tid til å begynne. Norge og verden trenger deres hjerner. Norge og verden trenger ikke minst deres hjerter.

– Og vi vet at dere kommer til oss med store ambisjoner. De ambisjonene handler som oftest ikke om dere selv. Det handler om samfunnet, den verden vi lever i, at dere vil bidra til noe som er større enn dere selv, sa han.

Mobiliserte studentene til klimakamp

Som eksempler på områder samfunnet kommer til å trenge dagens studenter, nevnte Stølen klimakrise og kamp mot hat og fordommer. 

– Det er ingen tvil om at vi trenger den innsatsviljen og det ukuelige motet dere bringer med dere. 

Til gjengjeld lovte han at de nye studentene skulle inkluderes i det akademiske fellesskapet med utfordringer og uenighet, men også med samhold og toleranse.

Anerkjenner frykten til nye studenter

I sentrum av talene var likevel årets nye studentkull, og samtlige talere, også studentenes representanter, fokuserte på at det kan være overveldende å begynne studier. De snakket om hvor viktig det er å tørre å ta kontakt og å inkludere hverandre. 

Stølen delte erfaringer med usikkerheten han følte da han sto på Universitetsplassen første gang. Han oppfordret de nye studentene til å ta i bruk tilbudene de første ukene, men også om å ta initiativ resten av studietiden.

– Ikke glem mitt råd når studiestarten er over og hverdagen kommer. Det er ikke minst da det er viktig å være inkluderende og rause, sa han.

 

 

Av Margrethe Gustavsen
Publisert 12. aug. 2019 18:45 - Sist endra 14. aug. 2019 11:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere