Gokstadskipet fikk seks nye støtter for å hindre kollaps

Gokstadskipet har det siste året fått seks nye støtter. Uten dem kunne vikingskipet ha ramlet sammen. 

TRUET AV KOLLAPS: Gokstadskipet fikk seks nye støtter etter at sprekkdannelser kunne ha ført til at vikingskipet hadde kollapset.

Foto: Ola Sæther

Siden 1932 har Gokstadskipet vært på plass i Vikingskipshuset på Bygdøy. 12 støtter har holdt skipet oppe. Flere sprekker er nå avdekket. Derfor har det blitt satt opp seks nye støtter, skriver Aftenposten i dag.

Fakta om Gokstadskipet:

Gokstadskipet er verdens største vikingskip.Skipet er laget av eik og er 5,18 m bredt og 23,22 m langt.  Det har 16 par med årer.

Skipet ble bygget på slutten av 800-tallet og funnet i Kongshaugen i Sandefjord kommune i 1880.

Kilde: Vikingskipshuset/Kulturhistorisk museum

– Når tusen år gamle skipsplanker begynner å sige, er situasjonen meget alvorlig. Et så gammelt treverk har ikke samme fleksibilitet som moderne tre og kan dermed kollapse fullstendig - raskt og uten forvarsel, forklarer direktør Håkon Glørstad ved Kulturhistorisk museum til avisen.  Nå er det satt opp nye støtter både i baugen og i akterenden.

– Måten vi tidligere har støttet opp skipene på, har vært altfor mangelfulle for å kunne ivareta skipene over tid, erkjenner prosjektkoordinator David Hauer ved Kulturhistorisk museum overfor Aftenposten. Museet har selv utviklet måleteknologien som nå har avslørt sprekker i vikingskipet.

Løftet fra Granavolden

Uniforum har tidligere meldt om verdens viktigste kulturarv i Vikingskipshuset som står på et gulv som blir holdt oppe av stålrørstøtter.

• Les i Uniforum:

Dei skjøraste gjenstandane i Vikingskipshuset står på det skjøraste golvet

Den 17. januar kunne Uniforum melde at den utvidete Solberg-regjeringen har lovt å bevilge penger til det nye vikingtidsmuseet på Bygdøy. Det skjedde i regjeringsplattformen fra Granavolden på Hadeland den 17. januar.

Ikke penger på statsbudsjettet for 2019

Både UiO-rektor Svein Stølen og direktør Håkon Glørstad ved Kulturhistorisk museum har tidligere blitt svært skuffet fordi ikke ble bevilget en eneste krone til bygging av vikingtidsmuseum da regjeringen la fram forslag til statsbudsjett for 2019 i oktober i fjor.  Det var først etter at Kristelig Folkeparti kom med i regjeringen at løftet om å bevilge penger til nytt museumsbygg ble gjentatt i regjeringsplattformen fra Granavolden.

Selv om løftet kom etter at Kristelig Folkeparti ble med i regjeringen, gav den daværende  fungerende KrF-lederen, Olaug Bollestad Venstre æren for at løftet ble med i regjeringsplattformen.

“KrF har tidligere prioritert dette i vårt alternative budsjett, men Venstre skal ha honnør for å ha løftet temaet i forhandlingene denne gang, skrev Olaug Bollestad i en tekstmelding til Uniforum.

Første mulighet for regjeringen til å vise at den mener alvor med det løftet, vil være i revidert budsjett som blir lagt fram tirsdag 14. mai.

 • Les mer i Uniforum:

Dei tok ein high five for nytt vikingtidsmuseum

Vikingtidsmuseet er på plass i regjeringsplattforma

Ikke prioritert av regjeringen: UiO frykter nasjonale ikoner vil kollapse

Iselin Nybø: - Vikingtidsmuseet blir vurdert i seinare statsbudsjett

UiO ber regjeringa om å prioritera vikingtidsmuseet i 2020

 

 

 

 

Emneord: Vikingskipene, Vikingskipshuset, Kulturhistorisk museum Av Martin Toft
Publisert 6. mai 2019 14:36 - Sist endra 6. mai 2019 19:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere