Høibraaten angrer på "søppel"-formulering

Professor Helge Høibraaten beklager sterkt at han som en spontanreaksjon brukte ordet «søppel».

FÅTT MYE PEPPER: UiB-rektor Dag Rune Olsen har fått mye pepper for uttalelsen om holocaustfornektere. I ettertid har han beklaget siste halvdel av denne uttalelsen: «Apropos holocaustfornekter: Det er interessant at noen er uenige i et slikt historisk faktum, og høre hvorfor man blir det. Da hadde det vært ganske så interessant å invitere en representant for dette synet og komme fram til en erkjennelse i fellesskap.»  

Foto: Tore Oksholen /Universitetsavisa

Det var mandag morgen at filosofiprofessoren, tilknyttet NTNU, skrev følgende på sin Facebook-status:

Opprinnelig skjermdump fra Helge Høibraaten om rektor Dag Rune Olsen.  

Opprinnelig skjermdump fra Helge Høibraaten om rektor Dag Rune Olsen.  

Seinere på ettermiddagen, etter at Universitetsavisa ba om et intervju, endret han på formuleringa slik at den nå lyder: «Søppel fra rektorstolen. La nå denne mannen virkelig få merke det, bergensere.»

• Les også:  Filosof kalte UiBs rektor for søppel

I dag beklager Høibraaten at han «...var for rask og uinformert i avtrekkeren». I en ny Facebook-status, som også er sendt til Universitetsavisa, skriver han følgende:

«Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, ble nylig kritisert av tre forskere ved Holocaustsenteret og en professor ved UiB i forbindelse med hans uttalelse om Holocaustbenektelse. Jeg så denne kritikken i går men la i min spontanreaksjon i farten ikke merke til at den var noen dager gammel. Derfor hadde jeg heller ikke lest rektors tilsvar. Min reaksjon om at dette var søppel fra rektoratet kom altså før jeg hadde lest tilsvaret. Slikt er ikke korrekt og jeg beklager dette sterkt.»

Videre skriver han:  

 
«Rektor Olsen tar inn over seg et hovedpunkt i kritikken og det er bra. Det jeg likevel ikke kan skjønne er at han mener det skulle være en rektors universitetspolitiske oppgave å invitere Holocaustbenektere, når han samtidig godtar at det ikke dreier seg om faglig forsvarlig forskning, og dessuten ikke har illusjoner om at benekterne kan bringes til å skifte mening. Jeg synes, som en ny spontanreaksjon, dette mildt sagt er ubetenkt, uansett hvor velment det måtte være. Min opprinnelige reaksjon hadde å gjøre med at jeg syntes universitetets verdighet og oppgave ble forrådt ved en slik politikk. Jeg holder fast på dette reaksjonsgrunnlaget, selv om jeg var for rask og uinformert i avtrekkeren. Når dette er sagt skal jeg i det minste ta initiativ til et diskusjonsmøte ved NTNU.»

Deretter føyer han til i e-posten til UA:

«Jeg kan for øvrig ikke se det er grunnlag for at jeg skal ha kalt rektor Olsen for søppel. Enten det nå er i eller fra stolen søppelet kom i formuleringen, gikk reaksjonen på innholdet. Men jeg gjorde en feil som jeg nå har redegjort for og beklaget.»

Rektor Dag Rune Olsen var lite lysten til å kommentere Helge Høibraatens formuleringer i går:

- Jeg har ingen kommentar. Det er hans fulle rett å mene hva han vil. Selv ville jeg imidlertid aldri uttalt meg tilsvarende, sa han til Universitetsavisa.

Til På Høyden sa rektoren:

— Jeg vet ikke om Høibraaten har lest mitt svar til disse fire professorene, men jeg er altså helt enig med dem at det er naivt å tro at man skal omvende holocaustfornektere.

Les også: Bekymret for krav om «safe spaces»

Les også : Holocaustbenektere må ikke slippe til på universitetene

Les også : Risikabelt å ignorere dem som fornekter kunnskap

Emneord: Akademisk frihet Av Solveig Mikkelsen /Universitetsavisa
Publisert 10. apr. 2019 04:00 - Sist endra 10. apr. 2019 08:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere