UiO-fysikeren Anja Røyne fikk Brageprisen i populærvitenskap

UiO-fysiker Anja Røyne ble i går tildelt Brageprisen for boka "Menneskets grunnstoffer."

VANT: UiO-fysikeren Anja Røyne vant Brageprisen i populærvitenskap for boka "Menneskets grunnstoffer."

Foto: Ola Sæther

Anja Røyne fikk i går  tildelt Brageprisen i populærvitenskap for voksne og barn/ungdom for boka "Menneskets grunnstoffer."  Utdelingen foregikk i Dansens hus på Vulkan i Oslo. Boka "Menneskets grunnstoffer" er kommet ut på Kagge Forlag, og handler altså om hvor grunnstoffene kommer fra, og om vi kan bruke dem opp. 

"Forbinder fysikk med leserens dagligliv"

  • Les i Uniforum:  To UiO-forskarar nominerte til Bragepris

I omtalen på nettsidene til Brageprisen skrives det at Anja Røyne har en original vri når hun skriver bok om selve byggeklossene som vi og hele verden er laget av.  "Med spørsmål som «kan vi gå tomme for jern?» og «finnes det nok sand?» ledes leseren inn i diskusjoner om verdens ressurser på mikro- og makronivå, og hvordan alt henger sammen i universet. Fysikeren skriver i et tydelig språk, hele tiden med en uredd evne til å gå inn i de store spørsmålene som angår oss alle, noe som løfter boken opp til et eksistensielt nivå, samtidig som hun forbinder fysikk med leserens dagligliv", står det i omtalen av boka. 

– Jeg ville formidle glede og fascinasjon

I juni 2016 ble Anja Røyne portrettert i Uniforum. Da forklarte hun hvorfor hun var så glad i å formidle og skrive om forskning: – Det jeg skriver om, er ofte noe jeg har sett, og så lurer jeg på hvorfor det er slik. Nå har jeg en unnskyldning til å finne ut av ting som jeg ikke ellers ville tatt meg tid til å forstå,sa hun. Og i tillegg kom hun med følgende begrunnelse for hvorfor hun har endt opp som forsker: – Jeg ville formidle glede og fascinasjon over hvordan verden er skrudd sammen. Det er gøy å forstå naturen, og det er grunnleggende for hvorfor man blir forsker,

 • Les hele intervjuet med Anja Røyne i Uniforum: Fascinasjon for fysikk og formidling

 

 

Emneord: Priser, Forskningsformidling Av Martin Toft
Publisert 23. nov. 2018 11:10 - Sist endra 23. nov. 2018 11:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere