Vagstad: - Vi får støtte fra NTNU

Lokallagslederen ved NTNU har gått hardt ut mot Steinar Vagstad og Forskerforbundet ved UiB etter at UiB-klubben vil gi penger til Kristian Steinnes. Men Vagstad får støtte fra NTNU-medlemmer.

ØKONOMISK BISTAND: Steinar Vagstad sitter i Forskerforbundets hovedstyre. Neste uke skal styret behandle NTNU-professor Kristian Steinnes' søknad om økonomisk bistand til ekstern advokat.

Foto: Ingvild Festervoll Melien / På Høyden

– Jeg har ikke fått en eneste negativ tilbakemelding fra Forskerforbund-medlemmer ved UiB, men mange om at dette var helt topp. Og jeg har også fått mange positive meldinger fra Forskerforbund-medlemmer ved NTNU.

Det sier Steinar Vagstad. til På Høyden. Han leder Forskerforbundet ved UiB, og har fått mye omtale etter at lokallagsstyret mandag vedtok å garantere for 40 000 kroner slik at NTNU-professor Kristian Steinnes kan ta kontakt med en ekstern advokat. Steinnes er NTNU-professoren som, mot sin vilje, måtte bytte institutt etter en personalkonflikt. Steinnes er tidligere tillitsvalgt i Forskerforbundet.

Ingen andre gir

Forskerforbund-ledelsen ved NTNU er alt annet enn glad for at UiB-klubben engasjerer seg i saken. Til På Høyden sa Jon Anders Risvaag, som leder Forskerforbund-styret ved NTNU, at han synes det er spesielt at Forskerforbundet ved UiB blander seg inn i en sak de ikke kjenner detaljene i. Til Khrono tok han hardere i:

— For oss er det helt uaktuelt å blande oss inn i en sak på et annet universitet på en slik måte. Det oppleves som utilbørlig, og vi reagerer med forundring som det heter, sa Risvaag.

Universitetsavisa har snakket med andre Forskerforbund-ledere. Ingen av dem sier at de vil komme med en økonomisk garanti slik UiB-klubben har gjort. Men tanken får støtte hos noen.

– På generelt grunnlag er vi bekymret for tendensen med arbeidsgivers bruk av styringsretten ved universitetene. Det er svært viktig at våre medlemmer har forbundet i ryggen når det oppstår problemer med arbeidsgiver. Derfor har vi sympati med tankegangen til Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen, og vi forventer forøvrig at Forskerforbundet sentralt svarer på dette og håndterer saken videre, sier Belinda Eikås Skjøstad, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo, til Universitetsavisa.

Man blir ikke inhabil av å ha en mening

Også Forskerforbundet ved Universitetet i Stavanger er i utgangspunktet positive.

– På et prinsipielt grunnlag vil vi gi økonomisk støtte til juridisk hjelp der det skulle være behov for det. Alle medlemmer som ønsker det har rett til å få prøvd saken sin i et uavhengig organ, sier lokallagsleder Åge Hultgren til UA.

Styret skal behandle

Forskerforbundets lokallag ved Universitetet i Agder er ikke positive. Hovedtillitsvalgt John Olav Bjørnestad sier til UA at de er forundret over at lokallaget ved UiB bevilger penger til et medlem ved en annen institusjon.

– Vi har tillit til lokallagenes håndtering og håndteringen fra Forskerforbundet sentralt, sier Bjørnestad.

– Jeg hadde ventet litt oppmerksomhet rundt saken, sier Vagstad til På Høyden.

– Var det meningen at det skulle bli litt oppstyr?

– Det var jo ikke direkte det, og jeg mener fremdeles at det viktige er å få saken frem, sier Vagstad.

På Høyden skrev mandag at generalsekretær Hilde-Gunn Avløyp har saken på sitt bord. Men nå skal Forskerforbundets hovedstyre behandle saken, skriver Khrono. I dette styret sitter Vagstad.

– Jeg lurte på om jeg var inhabil, for jeg har jo på sett og vis allerede behandlet saken. Men man blir ikke inhabil av å ha en mening, sier Vagstad, og bekrefter at han skal være med i møte onsdag.

– Hva tenker du om at saken nå skal behandles på øverste nivå?

– Jeg er faktisk litt usikker på hva jeg mener. Jeg tror kanskje det er et litt unødig høgt nivå, men jeg har ingenting imot det, sier Vagstad.

Steinnes selv sier til Forskerforum at han ikke er imponert over håndteringen fra fagforeningen, og at det er karakteristisk for saken av det er Forskerforbundet ved et annet universitet enn hans eget som gir han støtte.

– Jeg synes Forskerforbundet sentralt har møtt meg med en noe avmålt holdning.  De svarer at arbeidsgiver ser på dette som en arbeidskonflikt, og da må jeg forholde meg til det og flytte. Jeg har bedt om at de eksplisitt skulle gå inn i saken for å vurdere om det er grunnlag for å kalle det en personkonflikt, for jeg mener det kan settes spørsmålstegn ved det, sier  Steinnes.

Da På Høyden snakket med dem mandag viste både Risvaag og Avløyp til at Steinnes har fått bistand.

Emneord: Arbeidsforhold, Arbeidsmiljø Av Hilde Kristin Strand /På Høyden
Publisert 21. sep. 2018 09:35 - Sist endra 21. sep. 2018 09:35
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere