UiO-opplevelser på Oslo kulturnatt

Omvisninger på Observatoriet, konserter og foredrag om Munchmaleriene i Aulaen, vikingshow på Bygdøy og historiske kjendiser på Historisk museum. UiOs arrangementer på Oslo kulturnatt er populære.

Bør prioriteres – Oslo kulturnatt gir UiO en flott mulighet til å invitere folk inn for å se universitetets kulturskatter, påpeker avtroppende kulturkonsulent ved UiO, Gjøril Songvoll.

–  Arrangementene til universitetet  på Oslo kulturnatt er flotte omdømmebyggende prosjekter, understreker Gjøril Songvoll, som er ansvarlig for programmet i Universitetets aula denne kvelden.

Hun beskriver årets aulaprogram fredag 14. september som spennende og variert.  Det blir konsert med jazzduoen Bethany Forseth-Reichberg og Martin Sandvik Gjerde kl. 18, operaperler med studenter fra Operahøgskolen i Oslo kl. 19 og pianokonsert med den italienske pianisten Pietro Iannotti kl. 20. Etter hver konsert vil Ulla Uberg, UiOs egen kunstekspert, kåsere rundt de storslagne Munchmaleriene i salen.

Unik mulighet

Oslo Kulturnatt

Oslo Kulturnatt er Norges største endagsfestival. Festivalen som foregår på hundrevis av steder i Oslo, er gratis. De tidligste arrangementene starter kl. 12.00 og det seneste stenger kl. 06.00.

Oslo kulturnatt arrangeres av Kulturetaten, Oslo kommune i samarbeid med byens kulturliv, institusjoner, organisasjoner, kunstnere, artister og næringsliv.

Se hele programmet

Oslo kulturnatt i Aulaen er Songvolls siste oppdrag for universitetet før hun tar permisjon for å lede Kirsten Flagstad-festivalen på Hamar.

–  Å arrangere konserter i Aulaen er stor stas, synes hun.  

–  Oslo kulturnatt gir i likhet med arrangementet Turist i egen by, en unik mulighet til å vise fram den utrolig fine Aulaen. Turister som kommer til Oslo, opplever ofte å ikke få komme inn i salen, og mange av byens borgere kjenner verken til Munchs bilder eller konsertene i Aulaen. Det er også mange studenter som aldri har vært der. Det er kjempegøy å få lov til å vise fram en arena som ellers ikke er så tilgjengelig, erklærer Songvoll.

At Oslo kulturnatt i Aulaen ikke har et eget budsjett, har skapt utfordringer for Songvoll, som forteller at hun har fått det til ved å hente penger fra andre budsjetter.

–  Oslo kommune trykker opp 40 000 programmer i forbindelse med Oslo kulturnatt. ​Jeg skulle ønske UiOs ledelse så verdien av dette arrangementet, sukker hun.

Viktig for UiOs omdømme

Også UiOs omvisninger på Observatoriet er populære.

– Vi har omvisninger hver time fra kl. 18.00 til siste omvisning kl. 22.00. Billetter til alle omvisningene deles ut fra kl. 17.30. Det er 30 billetter til hver omvisning, og her gjelder det å komme først til mølla, understreker Tone Skramstad ved Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet.

Observatoriet

Observatoriet som ligger bak Nasjonalbiblioteket ved Solli plass, er et av Universitetet i Oslos eldste bygg. Bygningen ble restaurert til UiOs 200-årsjubileum i 2011 og fremstår slik den var rundt 1840.

I Observatoriet arbeidet den internasjonalt anerkjente professor Christopher Hansteen blant annet med observasjoner av stjernehimmel, kartverk, tidsangivelse og jordmagnetisme.

En utstilling i den vitenskapelige fløyen viser den vitenskapelige aktiviteten.

 Omvisningene på Oslo kulturnatt arrangeres i samarbeid med Museum for universitets- og vitenskapshistorie, kan hun fortelle.

 Også Skramstad mener deltakelsen på Oslo kulturnatt er viktig for UiOs omdømme.

– Observatoriet er en utrolig viktig brikke i Norgeshistorien som er lite kjent blant folk flest. Ikke minst var Observatoriet av stor betydning for unionsoppløsningen i 1905. Til daglig brukes bygningen av skoleklasser i Osloskolen. Arrangementer som Oslo kulturnatt, gir oss en fin mulighet til å vise fram Observatoriet for allmennheten, sier hun.

Skramstad kan trøste de som ikke måtte få plass på en av omvisningene 14. september, med at det kommer nye muligheter de påfølgende helgene. Også under Open House Oslo 22. - 23. september og under Forskningsdagene 30. september vil Observatoriet åpne sine dører for allmennheten.​

Historiske kjendiser og show med vikinger

Kulturhistorisk museum deltar med arrangementer både på Historisk museum i sentrum og på Vikingskipshuset på Bygdøy. Kulturnatt: Speed-date med historien er tittelen på arrangementet i Historisk museum hvor publikum i følge programmet får treffe kjendiser som steinalderkvinnen Sol og mumien Dismutenibtes .

Hvert kvarter fra kl. 17 til kl. 23.30 vil vi introdusere publikum for en person som "finnes" i våre utstillinger, Ikke minst får du oppleve et av Oslos flotteste bygg etter mørkets frembrudd, lover museet på sine nettsider.

På Bygdøy frister museet med vikingmarked, vikinglek for barn, ildshow, kampoppvisning og vikinginspirert mat, i tillegg til muligheten til å nyte Osebergskipet, Gokstadskipet og resten av verdensarven fra vikinggravene helt gratis.

Kulturnatt: Vikingmarked er tittelen på arrangementet.

 


 

 

 

 

Emneord: Kultur, Kulturhistorisk museum, Kunst Av Grethe Tidemann
Publisert 13. sep. 2018 21:12 - Sist endra 13. sep. 2018 21:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere