Abelprisen til Robert Langlands

Årets pris går til Princeton-professor Robert P. Langlands, for arbeidet han startet på allerede i 1967.

STOR TEORI: Robert Langlands har i over 50 år jobbet med teorien han nå belønnes med Abelprisen for. Foto: Robert Langlands/Creative Commons/Wikimedia

Det kunngjorde preses Ole M. Sejersted ved Det Norske Videnskaps-Akademi kl 12 tirsdag.

Langlands får prisen for sitt arbeid med et program som forbinder representasjonsteori og tallteori, fortalte Sejersted fra podiet.

Mottakeren selv fortalte på videolinje at han ble overrasket over nyheten om prisen:

– Jeg reagerte ikke umiddelbart, men spurte om å få tenke på det i en halv times tid. Jeg la på, tenkte meg om, snakket med kona mi og ringte tilbake, sa Langlands.

«Ikke noe annet prosjekt innen moderne matematikk har hatt et så bredt målområde, produsert så mange dyptpløyende resultater og beskjeftiget så mange mennesker. Etter hvert som det har vokst i bredde og dybde, har Langlands-programmet ofte blitt beskrevet som en stor, enhetlig matematisk teori», står det å lese i profilen om Langlands på Abelprisens nettsider. Det opplyses også at Langlands, nå 81 år gammel, innledet arbeidet med teorien allerede i 1967.

Prisen, som deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi, er på 6 millioner kroner og deles ut for fremragende matematisk arbeid.

Robert P. Langlands vil motta Abelprisen fra Kong Harald under en seremoni i Oslo 22. mai.

Tidligere denne måneden var det 14 år gamle Andreas Alberg fra Oslo som vant Abelkonkurransen, en matematikkonkurranse for ungdom.

Abelprisen har blitt delt ut årlig siden 2003.

 

Av Nils Martin Silvola
Publisert 20. mars 2018 12:04 - Sist endra 20. mars 2018 12:31
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere