Språkrådet anbefaler en annen skrivemåte enn OsloMet

Anbefaler alle å droppe stor bokstav midt i navnet. UiO forholder seg til navnet slik det er godkjent av Kunnskapsdepartementet: OsloMet.

FORVALTER RETTSKRIVING: Språkrådets direktør, Åse Wetås, anbefaler alle å skrive «Oslomet». Foto: Språkrådet

Språkrådet har sendt et brev til Kulturdepartementet for å klargjøre hvordan de anbefaler at man skal skrive navnet på Oslos nye universitet, dersom man vil følge de norske rettskrivingsreglene.

Samtidig som den tidligere høgskolen fikk universitetsstatus i januar, godkjente Kongen i statsråd navnet slik det ble foreslått: «OsloMet – storbyuniversitetet». Med stor forbokstav, men også stor første bokstav i begrepet «Met», en kortversjon av det engelske ordet «metropolitan». Det er denne store bokstaven midt inne i navnet Språkrådet nå anbefaler å la stå ubrukt.

«Vi held oss til mandatet vårt om å forvalta den norske rettskrivinga, og at den offisielle rettskrivinga gjeld for all språkbruk i staten, og difor må vi støtta ein normalisert skrivemåte Oslomet», står det å lese i brevet som Khrono har publisert i sin helhet.

Brevet er signert seksjonssjef Daniel Gusfre og direktør Åse Wetås.

– Alle statlige institusjoner har plikt til å følge norske rettskrivingsregler. Vi anbefaler alle andre å bruke vedtatt norm for norsk også, men det er bare offentlige instanser som får pålegg om det. Dette gjelder normen generelt, ikke bare dette spesifikke enkeltnavnet, sier Wetås til avisen.

Via UiOs pressetjeneste får Uniforum opplyst at UiO forholder seg til det nye universitetsnavnet slik det er godkjent av Kunnskapsdepartementet: OsloMet – storbyuniversitetet.

Navnet «OsloMet» var rektor Curt Rices foretrukne kandidat, og ble til slutt vedtatt foreslått av høgskolestyret i desember 2017, med seks mot fem stemmer. Andre navn som kom langt i prosessen, var «Aker universitet» og «Nova».

      • Les også: Meteorologisk institutt ber HiOA finne annet navn enn OsloMet

 

Emneord: Oslomet, hioa, Språk Av Nils Martin Silvola
Publisert 9. feb. 2018 13:10 - Sist endra 9. feb. 2018 13:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere