Etter seks år med UiO-festival er det slutt

Det blir ingen festival i UiO-regi denne våren. Ifølge rektor Svein Stølen ble avgjørelsen tatt allerede før han tok over.

SEKS ÅR: Gjøril Songvoll var prosjektleder og festivalsjef for UiO-festivalen i alle seks årene den ble arrangert, først i 2012. I 2017 åpnet festivalen med opera for barnehagebarn.

Foto: Ola Sæther

– Det stemmer, det blir ingen festival i år. UiO-festivalen var uansett prosjektert for fem år, forteller kulturkonsulent Gjøril Songvoll ved Seksjon for samfunnskontakt og arrangementer.

Siden 2012, da festivalen gikk av stabelen for første gang, har hun fungert som prosjektleder og festivalsjef for arrangementet som trakk tusenvis av besøkende til universitetet i april eller mai måned.

– Enorm oppgave

I 2017 flyttet festivalen fra Blindern til universitetsbygningene midt i sentrum, og profilerte UiO både med konserter, foredrag, filmvisninger og bokbad. Åsne Seierstad, Hans-Wilhelm Steinfeldt, Leo Ajkic og Harald Eia var blant de kjente navnene som bidro under festivalen i fjor, mens UiO-tilknyttede fagpersoner som Sunniva Rose, Gry Cecilie Rustad og Kalle Moene holdt foredrag. Festivalen har hatt et årlig budsjett på 1,3 millioner kroner.

– Det har vært en enorm, men gledelig oppgave å arrangere festival hvert år, og jeg har virkelig fått oppleve positive tilbakemeldinger på jobben som ble gjort. Når det er sagt, er nok ikke UiO «rigget» til å arrangere noe så stort, og vi fikk kanskje ikke hentet ut makspotensialet et slikt arrangement har. Jeg har inntrykk av at det nye rektoratet er veldig opptatt av studentene og formidling, så det blir spennende å se hvordan de satser, sier Songvoll til Uniforum.

      • Les også: Over tusen barnehagebarn opna UiO-festivalen

– Ikke lagt inn fra forrige rektorat

UiO-rektor Svein Stølen opplyser at avgjørelsen om å kutte festivalen i 2018 ble tatt før han tok over som rektor høsten 2017.

– Det er det forrige rektoratet som har valgt å ikke legge festivalen inn i budsjettet for 2018, og det budsjettet var vedtatt da vi overtok, sier Stølen til Uniforum.

– Hva tenker dere om en eventuell UiO-festival fra 2019, da?

– Vi er i gang med å se på et årshjul for store arrangementer, og på ulike måter å gjøre dette i framtiden. Det jeg kan si er at det nok blir en annen form på det enn slik UiO-festivalen har vært hittil. Vi er opptatt av at UiO skal arrangere noen større arrangementer, men begrepet «festival» blir kanskje å ta litt hardt i. Vi tenker blant annet at Oslo Life Science skal utvikles videre, og også omfatte flere arrangementer rettet mot allmennheten. Men vi ser også interesse og behov for andre større formidlingsarrangementer. Vi må vise vårt sterke breddeuniversitets karakter.

– Hva har du selv ment om UiO-festivalen de årene den har blitt arrangert?

– Den har vært preget av noe varierende kvalitet og deltakelse, men jeg har selv sett mye interessant der.

      • Les også: Uniforum-portrett av Gjøril Songvoll: Kulturentusiasten

Emneord: Kultur, Formidling, Velferd, Musikk Av Nils Martin Silvola
Publisert 27. feb. 2018 15:24 - Sist endra 27. feb. 2018 15:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere