Dødsdømt forsker får svensk statsborgerskap

Forskeren Ahmadreza Djalali, som sitter på dødscelle i Iran, får innvilget svensk statsborgerskap.

SVENSK STATSBORGER: Ahmadreza Djalali hadde permanent oppholdstillatelse i Sverige. Nå har han fått innvilget statsborgerskap. Foto: Privat

Foto: Privat

Djalali er lege og forsker i katastrofemedisin ved Karolinska Institutet i Stockholm, hvor han hadde permanent oppholdstillatelse.

Migrationsverket har nå gitt ham statsborgerskap, melder NTB i følge Universitetsavisa.

Forskeren ble pågrepet under et studiebesøk i hjemlandet i 2016, anklaget for spionasje for Israel.

Selv benekter Djalali påstandene, som ifølge ham har bakgrunn i at han har avvist iransk etterretningstjenestes forsøk på å verve ham.

      • Les også– Dødsdommen et angrep på fri forskning

I fjor ble han dømt til døden. Både FN, Amnesty International og den svenske regjeringen reagerte på dommen og ba om at saken skulle bli tatt opp på nytt.

Utenriksdepartementet understreker at beslutningen om å innvilge Djalali statsborgerskap, ble tatt av utlendingsmyndighetene.

– Vi fortsetter å arbeide for ham, og vårt krav om at dødsstraffen ikke iverksettes, står fast, sier pressesjef Patric Nilsson i svensk UD.

Utenriksdepartementet fastholder også kravet om å få møte Djalali og gi ham konsulær bistand. Det er uklart om et svensk statsborgerskap vil kunne påvirke forskerens situasjon, ettersom Iran ikke godtar dobbelt statsborgerskap.

Djalali bosatte seg i Sverige med kone og to barn i 2009.

Emneord: Forskning, Iran, Sverige
Publisert 20. feb. 2018 11:12 - Sist endra 20. feb. 2018 11:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere