Her er regningen for Ottersen-portrettet

Uniforum har fått innsyn i hva det omdiskuterte Vebjørn Sand-maleriet kostet UiO.

PÅ PLASS: Siden september har Ottersen-portrettet hengt i Lucy Smiths hus, med portrettet av Geir Ellingsrud (rektor 2006-2009) som nabo.

Foto: Ola Sæther

Da Ole Petter Ottersen takket for seg som UiO-rektor i fjor, holdt han en gammel tradisjon i hevd ved å la seg portrettere av en billedkunstner.

Rektors førstevalg skal ha vært Vebjørn Sand. Ønsket ble oppfylt, og i september 2017 var oljemaleriet av en tilbakelent Ottersen, ikledd oransje sokker, på plass på portrettveggen i Lucy Smiths hus.

Portrettet fikk en blandet mottakelse: Øystein Sjåstad, førsteamanuensis i kunsthistorie ved UiO, uttalte til Universitas at det var «litt flaut» at universitetet ikke ga oppdraget til en «ledende norsk kunstner».

Kritikken fikk Sand til selv å svare Sjåstad i sterke ordelag i et innlegg i samme avis. Kunstnerkollega Dag Hol tok for øvrig Sand i forsvar, og beskrev maleriet som «tidenes beste rektorportrett».

Ville ikke ut med prisen

Universitas skrev videre at UiO nektet å oppgi kjøpesummen for portrettet. Da Uniforum i høst begjærte innsyn i dokumenter og regninger knyttet til anskaffelsen av maleriet, fikk vi avslag. Årsaken som ble oppgitt, var at en offentliggjøring av prisen kunne være av konkurransemessig betydning for leverandøren, altså Vebjørn Sand.

Uniforum klaget på avgjørelsen, uten gjennomslag. Til slutt havnet spørsmålet hos klageorganet for innsynssaker i sektoren, Felles klagenemnd. De ser annerledes på saken.

I en fersk avgjørelse skriver nemnda at de ikke kan se at offentliggjøring vil få konkurransemessig betydning for Sand, og videre: «Terskelen for hva som ansees å være av konkurransemessig betydning må være høy for tilfeller hvor behovet for innsyn gjør seg særlig gjeldende.»

Avgjørelsen åpner for innsyn i kjøpesummen, som Uniforum i dag kan viderebringe.

      • Les også: Avviser å behandle omstridt innsynssak på ny

300 000,- inkludert alt

I kjøpsavtalen signert av Sand og universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe figurerer det kun en totalpris for hele prosessen: Sand mottok 200 000 kroner da avtalen ble signert i oktober 2015, og 100 000 kroner da maleriet ble levert to år senere. Prisen inkluderer honorar, reiseutgifter og materialkostnader.

Det har da også foregått en del reisevirksomhet knyttet til portrettet: Sand har tidligere fortalt at maleriet ble til i New York, Oslo og på Tjøme.

Uten sammenligning i verdi, kvalitet eller omsettelighet for øvrig, kan det opplyses at NRK i 2012 skrev at Sand hadde solgt sitt hittil dyreste maleri. Et av bildene fra serien «Scener fra andre verdenskrig» gikk da for rundt 900 000 kroner. I 2015 skrev Dagbladet at en amerikansk kunstsamler betalte totalt 2,1 millioner kroner for to andre malerier fra samme serie.

      • Les også: En i en rekke – Ulla Uberg om Ottersen-portrettet

Emneord: Kunst, Økonomi, rektor Av Nils Martin Silvola
Publisert 11. jan. 2018 23:32 - Sist endra 12. jan. 2018 00:23
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere