Vil sende alle ledere på obligatoriske kurs om trakassering

– Jeg tror faktisk det må til, sier rektor Svein Stølen. Selv får han krass kritikk for responsen på trakasseringssaken ved Eiendomsavdelingen.

VIL TA GREP: Rektor Svein Stølen ønsker seg obligatorisk lederkursing om trakassering. Her med personaldirektør Irene Sandlie.

Foto: Ola Sæther

Som svar på høstens offentlige fokus på særlig sextrakassering, gikk UiO-ledelsen nylig ut med at de oppretter en ressursgruppe som skal jobbe med forebyggende tiltak. En kartlegging av problemet er også varslet.

Nå har Ragnhild Helene Hennum kommet på plass som leder for ressursgruppa. Hennum er professor ved Det juridiske fakultet, tidligere konstituert prorektor ved UiO og tidligere leder av UiOs koordineringsgruppe for likestilling.

Gruppa skal både se på gjeldende retningslinjer og jobbe for å finne mulige tiltak som kan hindre nye tilfeller av trakassering.

Ønsker seg flere kurs

Rektor Svein Stølen har selv pekt seg ut en type tiltak han mener er tvingende nødvendig:

– Gode kurs der ledere kan lære å takle trakasseringsproblemstillinger, tror jeg er ekstremt viktig.  Vi må også vurdere om dette skal bli obligatoriske kurs for alle ledere, og det tror jeg faktisk må til. Det hjelper ikke at vi har klare tanker på toppen hvis verdiene ikke gjennomsyrer hele organisasjonen, sier Stølen.

Han forteller at universitetet også er i dialog med Likestilling- og diskrimineringsombudet (LDO) om kursing av ledere på det øverste nivået, og ser også for seg kurs i hvordan personalsaker følges opp riktig på skriftlig måte. Kursingen er på ingen måte vedtatt, men rektor varsler at han vil tale for nødvendigheten av obligatoriske lederkurs når universitetsstyret skal orienteres om arbeidet.

     • Les også: Forteller om grov sextrakassering fra UiO-veileder

Krass kritikk

Det er ikke bare sextrakassering som har vært i søkelyset ved UiO i det siste; flere ansatte ved en enhet i Eiendomsavdelingen fortalte tidligere i år til Universitas at de har opplevd rasistisk trakassering over flere år. LDO har lagt UiOs erkjennelser om det problematiske arbeidsmiljøet i enheten til grunn da de nylig konkluderte med at UiO ikke hadde gjort nok for å hindre trakassering på arbeidsplassen, og dermed hadde brutt diskrimineringsloven.

Rektor sier han igjen vil understreke at universitetsledelsen tar rasismesaken på alvor.

– Det er ingen tvil om at det er veldig beklagelig, det som har skjedd på den avdelingen, sier Stølen.

I en kommentar med flengende kritikk til at Stølen ikke ville legge skyld på ledelsen ved Eiendomsavdelingen etter at konklusjonen fra LDO var klar, skriver Torgeir Mortensen i Universitas: «Kan man egentlig forvente ved Universitetet i Oslo at en avdelingsleder sørger for at sine ansatte ikke blir så trakassert og dårlig behandlet av kolleger at de gruer seg til å gå på jobb om morgenene? Nei, mener Stølen.»

– Jeg forstår ikke at det finnes grunnlag for å si at jeg mener noe sånt. Jeg er helt uenig og synes jeg sier det klart: Vi ledere har ansvar for at folk skal ha det bra på jobb. Jeg føler på mitt eget ansvar, og fortjener å bli utsatt for kritikk hvis jeg ikke tar det ansvaret. Vi skal også være tøffe innover i organisasjonen, sier Stølen.

– Vanskelig sak

Nå understreker personaldirektør Irene Sandlie at saken og miljøet følges tett opp.

– Det som har skjedd ved enheten skulle ikke ha skjedd. Det erkjenner også Eiendomsavdelingens ledelse, som har vært veldig opptatt av å lage gode tiltak for å følge opp dette miljøet. Det har også blitt satt i verk konkrete tiltak, det har blitt leid inn ekstern bistand for å snakke med de ansatte om situasjonen og laget en plan for oppfølging. Det gjøres mye rundt enheten og for oppfølging av ansatte og miljøet der. Dette har vært en veldig vanskelig sak for mange av dem.

     • Les også: 2009: UiO beklager trakassering på odontologi

Emneord: Arbeidsmiljø, Arbeidsforhold Av Nils Martin Silvola
Publisert 23. nov. 2017 17:27 - Sist endra 23. nov. 2017 17:27
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere