Stølen: – Ingen tvil om at rasistiske ytringer kan føre til avskjedigelse

Men rektor ser ingen grunn til å tro at miljøet er verre ved Eiendomsavdelingen enn andre steder.

ALVORLIG: Rektor Svein Stølen sier at UiO-ledelsen tar oppfordringen om tydeligere regler for oppførsel på alvor.

Foto: Ola Sæther

– Dette er konklusjoner vi tar til etterretning, og på største alvor. Det vi nå får kritisk tilbakemelding på, er at UiO som arbeidsgiver kunne gjort mer for å hindre og forebygge trakassering. Dette har vi allerede erkjent i vårt tilsvar til ombudet. Etter at saken har kommet opp, er det også blitt gjort mye, men de ber oss gjøre enda mer.

Det sier UiO-rektor Svein Stølen om konklusjonen fra diskriminerings- og likestillingsombudet (LDO), som har behandlet rasismesaken ved Eiendomsavdelingen.

Det var Universitas som i vår avslørte at fire ansatte ved Eiendomsavdelingen hos UiO har varslet om rasistisk trakassering fra kolleger. Ydmykende oppførsel og stygge kallenavn skal ha vært en del av hverdagen i avdelingen. Eiendomsdirektør John Skogen innrømmet at avdelingen har hatt «problemer med arbeidsmiljøet over tid». En av de ansatte fortalte at han hadde måttet tåle rasisme i ulike uttrykk gjennom ti år på arbeidsplassen.

     • Les også: UiO fulgte ikke opp egen handlingsplan mot «ukultur»

Lovbrudd

LDO har ikke konkludert med at én av de ansatte ble dårligere behandlet eller fikk andre arbeidsoppgaver enn sine kolleger, som var to av punktene som ble klaget inn. Ombudet legger imidlertid til grunn at rasistisk trakassering har funnet sted, og konkluderer med at UiO som arbeidsgiver har gjort for lite for å hindre og forebygge dette. Det betyr brudd på to paragrafer i diskrimineringsloven.

«Etter ombudets syn må det på bakgrunn av trakasseringens omfang og en arbeidsstyrke preget av mangfold, kunne stilles krav om klarere regler for oppførsel og iverksettelse av holdningskampanjer», står det å lese i uttalelsen.

Ombudet skriver at universitetet har på plass konflikthåndteringsrutiner og varslingsrutiner for kritikkverdige forhold, men føyer til: «Det er ikke opplyst for ombudet i hvilken grad de ansatte kjenner til varslingsrutinene, eller om disse blir presentert for de ansatte jevnlig.»

Kan føre til avskjedigelse

Stølen forteller at ledelsen stadig jobber med rutinene og informasjonen:

– Vi har gått gjennom nettinformasjonen om trakassering og sextrakassering, og for tiden gjør vi en undersøkelse blant brukere om hvordan denne nettinformasjonen fungerer. Og når LDO konkluderer med at vi trenger enda tydeligere regler for hva som er ok oppførsel på arbeidsplassen, så støtter vi det.

– Kan LDOs uttalelse utløse konsekvenser for ledelsen ved Eiendomsavdelingen?

– Det kan jeg ikke si noe om, men det er viktig at kritikken som kommer er rettet mot UiO som helhet, for systemene vi har rundt holdningskampanjer og regelverk for oppførsel. Det er det vanskelig å knytte til eiendomsdirektøren.

– Har Eiendomsavdelingen et verre arbeidsmiljø enn andre avdelinger?

– Det har jeg ingen grunn til å tro.

– Kan rasistiske ytringer føre til avskjedigelse ved UiO, og er dette aktuelt for ansatte ved Eiendomsavdelingen nå?

– Jeg kan igjen ikke si noe om Eiendomsavdelingen, men generelt er det soleklart at rasisme kan bety avskjedigelse fra UiO. Det ligger i regelverket vårt.

     • Les også: Rapport avdekker trakassering: – Vi fikk en annen rapport enn vi bestilte

Emneord: Etikk, rasisme, Arbeidsforhold, Arbeidsmiljø Av Nils Martin Silvola
Publisert 21. nov. 2017 15:38 - Sist endra 21. nov. 2017 15:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere