Forteller om grov trakassering fra UiO-veileder

– Ble slengt i veggen av en pesende, siklende professor, med alle kroppslige indikasjoner på å skulle «ta for seg». Slik omtaler Kathrine Daniloff en opplevelse hun hadde som ung student på UiO.

INNLEGG: I dag er Kathrine Daniloff kommunikasjonssjef ved Teknisk Museum. I et avisinnlegg forteller hun om sine opplevelser med trakassering som ung UiO-student.

Foto: Privat

– Jeg går ut med denne historien med et håp om at ingen skal trenge å oppleve det samme, og et sterkt ønske om at skammen og skylden rundt sånne hendelser ikke skal ligge på ofrene, sier Kathrine Daniloff til Uniforum. I dag arbeider hun som kommunikasjonssjef ved Teknisk Museum i Oslo.

I et nylig avisinnlegg hos Nordre Aker Budstikke forteller Daniloff om trakasseringen hun som ung student opplevde fra en mann som fungerte som hennes veileder, og skammen hun på den tiden følte:

«For min del var det å komme forbi skammen etter ubehagelige tilnærmelser fra en veileder ved universitetet et stort steg. Det var så kvalmt å skulle møte mannen, som hadde redusert meg fra å være en faglig person til et kjønnsobjekt, at jeg falt av studiene i lengre tid. Jeg tenkte at det var min skyld, for hadde jeg ikke vært for ivrig faglig, for glad, for hyggelig?»

– Slengt i veggen

Slik beskriver Daniloff en konkret hendelse:

«Heldigvis, for meg, var det ‘bare’ å bli slengt i veggen av en pesende, siklende professor, med alle kroppslige indikasjoner på å skulle ‘ta for seg’. Aldri før har det å være sterk vært mer velkomment.»

Overfor Uniforum bekrefter Daniloff at hendelsen fant sted på Universitetet i Oslo for mer enn 20 år siden, da hun var student ved SV-fakultetet. Mannen lever ikke lenger, og Daniloff ønsker ikke å navngi ham.

     • Les også: Rapport avdekker trakassering: – Vi fikk en annen rapport enn vi bestilte

– Sa ikke noe

– På den tiden sa jeg ikke noe til noen, og akkurat det tror jeg gjelder flere. Det er først i ettertid at jeg har klart å se hva dette faktisk førte til og kostet. En veileder har en ekstremt viktig rolle, både direkte for studenter og for eksempel når det skal settes karakterer. Dette avsporet studiene for meg, sier Daniloff.

Hun opplever at det i forbindelse med den siste tidens metoo-kampanje har åpnet seg et vindu der kvinner kan fortelle hva de har opplevd, og bli hørt på en annen måte enn tidligere. Nå tar hun også til orde for mer forskning på feltet.

– En trakasserings-ukultur er et stort problem som må bli gransket, og jeg ønsker meg forskning som kan si noe om hva dette faktisk koster samfunnet, sier Daniloff.

Avisinnlegget avslutter hun med: «I dag delte jeg, og jeg er fysisk kvalm fortsatt. Kvalm av alle jeg husker som har klådd etter at de burde tatt et nei for et nei. Jeg lurer på hvordan jenter med svakere fysikk enn min har hatt det gjennom livet? Jeg har dyttet bort mange, men sluppet unna den store skrekken fordi jeg har vært i stand til å dytte hardt nok.»

     • Les også: 2009: UiO beklager trakassering på odontologi

Emneord: Etikk, Arbeidsmiljø, kriminalitet, SV-fakultetet Av Nils Martin Silvola
Publisert 15. nov. 2017 15:47 - Sist endra 15. nov. 2017 15:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere