Dette universitetet har flest nobelprisvinnere

Amerikanske universiteter dominerer Nobel-listene. Men Norge er inne på en topp-ti liste.

FLEST NOBELPRISER: Det prestisjetunge Princeton University regnes som et av USAs Ivy League-universiteter.

Foto: Wikimedia

Times Higher Education (THE) har sett på personene som har fått en Nobelpris i dette hundreåret, og talt opp hvilken institusjon og hvilket land de kommer fra.

THE har rangert vinnerne fra år 2000 og fram til i dag, basert på nasjonalitet.

Her er Norge på tiendeplass. Nobelprisen i fysiologi eller medisin ble i 2014 tildelt May-Britt Moser og Edvard Moser, sammen med John O’Keefe. I 2004 fikk Finn E. Kydland Nobels minnepris i økonomi, melder På Høyden.

Øverst på lista ligger USA, med 78 Nobelpriser.

Deretter følger Storbritannia (17), Japan (15), Tyskland (9), Israel (5), Frankrike (5), Russland (5), Australia (3), Canada (3) og Norge (3).

         • Les også i Uniforum:  Noreg på niandeplass over land med flest nobelprisvinnarar

Tre plasser opp etter årets tildeling

THE har også laget en liste basert på institusjonstilhørighet. I rangeringen har THE også tatt med at nobelpriser kan deles av flere personer ved ulike institusjoner. Vinnernes tilknytning har altså blitt vektet, slik at institusjonene har fått en samlet poengsum. Vinnere av Nobels litteraturpris eller fredspris er ikke med.

Øverst på lista ligger Princeton University. Institusjonen ligger i New Jersey i USA, og er en av de eldste utdanningsinstitusjonene i USA. Princeton lå på førsteplass også i fjor.

Som nummer to ligger Stanford University, som ligger litt utenfor Palo Alto i California.

På tredjeplass ligger University of Chicago. Univerisitetet hoppet tre plasser opp med tildelingen av Nobels minnepris i økonomi til Richard H. Thaler, som har vært professor University of Chicago’s Booth School of Business siden 1995.

Columbia University og Massachusetts Institute of Technology finnes på henholdsvis fjerde og femteplass.

Først på tiendeplass finnes det første ikke-amerikanske universitetet. Her ligger det isralelske Technion Israel Institute of Technology. Det tyske Max Planck Institute er med sin ellevte plass den høyeste rangerte europeiske institusjonen. På femtende plass ligger University of Cambridge og University of Manchester. 

Emneord: Internasjonalisering, Priser, Rangeringer, USA Av Ida Bergstrøm /På Høyden
Publisert 18. okt. 2017 11:32 - Sist endra 18. okt. 2017 11:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere