Universitets- og høgskolerådet går imot forbud mot ansiktsdekkende plagg

Universitets- og høgskolerådet støtter ikke et generelt forbud mot ansiktsdekkende plagg i høyere utdanning. Dermed er organisasjonen på kollisjonskurs med regjeringen i dette spørsmålet. 

IMOT FORBUD: Et forbud mot heldekkende ansiktsplagg må være faglig begrunnet, understreker Vidar L.Haanes, styreleder i Universitets- og høgskolerådet. Organisasjonen er kritisk til å innføre et generelt forbud.

Foto: Marius Bergersen MF
Det var på mandag regjeringen presenterte et lovforslag som vil forby ansiktsdekkende plagg i alle barnehager, skoler, høyskoler og universiteter. Universitets- og høgskolerådet  (UHR) går nå sterkt imot forslaget.
 
 

Kritisk

– UHR mener at utdanning er et av de viktigste tiltakene for å oppnå integrasjon og tillit i det norske samfunnet og er kritisk til forslaget om å innføre et generelt forbud, uten at det foreligger kunnskap om konsekvensene av et slikt forbud, sier styreleder Vidar L. Haanes i en pressemelding fra Universitets- og høgskolerådet.
 
Han viser til at UHR mener regjeringens alternative forslag, som har stor likhet med dagens praksis, fungerer tilfredsstillende.
 
– Det er fagmiljøene som må vurdere om ansiktsdekkende plagg er til hinder for at studenten kan gjennomføre den enkelte utdanningen. Et forbud mot heldekkende ansiktsplagg må være faglig begrunnet og institusjonene må gi tidlig og tydelig informasjon om dette både til studenter og ansatte, sier Vidar L. Haanes.
 
 

Lik rett til utdanning gjelder for alle

Universitets- og høgskolerådet er dermed på linje med Norsk studentorganisasjon. Allerede på mandag gikk de ut og tok klar avstand fra forslaget om å forby ansiktsdekkende plagg i alle barnehager, skoler, høgskoler og universiteter. Det understreket leder Marianne K. Andenæs.

– Lik rett til utdanning skal gjelde for alle, også de som tar personlige valg politikerne synes det er vanskelig å forstå eller ikke liker, sa Marianne K. Andenæs.

Ikke grunnlag til å forby det

– Dersom et enkelt klesplagg ikke er til hinder for gjennomføring av undervisning, er det heller ikke grunnlag til å forby det. Det må ligge en faglig vurdering til grunn dersom vi skal hindre enkeltpersoner fra å kle seg som de selv ønsker ved høyere utdanningsinstitusjoner, sa Marianne K. Andenæs, rett etter at regjeringen hadde presentert forslaget om å innføre et forbud mot ansiktsdekkende plagg i barnehager, skole, høgskoler og universiteter. 

Les mer i Uniforum:

Norsk studentorganisasjon ønsker ikke nikab-forbud

Emneord: Menneskerettar, Arbeidsforhold, Studentforhold
Publisert 14. juni 2017 15:26 - Sist endra 14. juni 2017 15:34

Riktig -- det er verken regjeringens eller andres (universiteter; høgskoler osv.) oppgave å bestemme hvordan folk kler seg.

Rolf Reber - 19. juni 2017 17:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere